Oekraïne en Rusland zijn in Berlijn iets dichter bij elkaar gekomen
NOS Nieuws

'Zware wapens weg van front in Oekraïne'

Rusland en Oekraïne hebben bij gesprekken in Berlijn een klein akkoord bereikt. De partijen hebben afgesproken zware wapens terug te trekken van het front, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier.

In Berlijn hielden de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk overleg. Steinmeier sprak van "significante vooruitgang", al voegde hij eraan toe dat geen sprake is van een doorbraak.

De partijen kwamen ook overeen om zo snel mogelijk een overleg te plannen in Astana, Kazachstan. Daar moet gesproken worden over een langetermijnoplossing voor het conflict.

In september bereikten Rusland en Oekraïne ook een akkoord over het terugtrekken van grof geschut, maar dat leidde nergens toe. Bij vredesberaad in Minsk, eind december, stond de kwestie wel op de agenda, maar werden geen harde afspraken gemaakt.

Kogels

De Oekraïense president Porosjenko zei eerder op de dag in Davos, bij het World Economic Forum, dat er zo'n 9000 Russische militairen op Oekraïens grondgebied zijn. Hij toonde in Davos een plaat van een bus die vorige week werd doorzeefd met kogels. Bij de aanval in de plaats Volnovakha kwamen dertien inzittenden om het leven.

"Voor mij is dit een symbool, een symbool van een terroristische aanval op mijn land", sprak Porosjenko. Hij vergeleek de aanval, waar separatisten achter zouden zitten, met het neerhalen van vlucht MH17 en met de terreuraanval op Charlie Hebdo in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl