Voor studenten op de publieke tribune werd het een lange avond ANP

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het leenstelsel van minister Bussemaker. VVD, PvdA, GroenLinks en D66 steunden de wet, waardoor er een meerderheid was (36 voor, 29 tegen).

Het nieuwe stelsel voor studiefinanciering gaat per 1 september in. Dat betekent dat vanaf volgend schooljaar de basisbeurs vervalt en de meeste studenten moeten lenen om hun studie te kunnen betalen. De ov-jaarkaart blijft wel behouden. 

Voorlichting

Senatoren hadden tijdens het debat vooral vragen over de praktische uitwerking van het leenstelsel, voorlichting en hoe de kwaliteitsimpuls die Bussemaker voor ogen heeft, tot stand gaat komen. De minister wist hen te overtuigen. Ze denkt dat er 1 miljard euro vrijkomt door de basisbeurs af te schaffen. Dat geld wil ze in verbetering van het onderwijs steken.

Bussemaker benadrukte dat ze zo snel mogelijk met een voorlichtingscampagne begint om de onzekerheid bij studenten weg te nemen. Verschillende senatoren roemden tijdens het debat de manier waarop de minister haar wetsvoorstel verdedigde. 

Bussemaker: nu investeren in hoger onderwijs

Moties

Het CDA diende tijdens het debat drie moties in. Onder meer over een versoepeling voor huidige bachelorstudenten, die volgend jaar een master willen volgen. Bussemaker vindt dat niet noodzakelijk en juist oneerlijk tegenover andere studenten. Ook noemde ze zo'n wijziging te duur. De drie moties haalden het niet.

Bussemaker zegde in de Eerste Kamer toe dat ze het parlement betrekt bij de monitoring van het leenstelsel. Met de invoering daarvan is een van de ingrijpendste wetswijzigingen van het kabinet Rutte-2 een feit.

Dissidenten?

Vooraf waren de ogen gericht op de PvdA, en in het bijzonder senator Koole, die zich kritisch had uitgelaten over het leenstelsel. Hij stemde uiteindelijk voor, nadat zijn zorgen door Bussemaker waren weggenomen.

Minister Bussemaker in gesprek met PvdA-senator Koole tijdens een pauze ANP

STER reclame