Een 4-jarig jongetje dat omkwam door beschieting in Donetsk wordt vandaag begraven
NOS Nieuws

Situatie Donetsk loopt verder uit de hand

Het geweld in Oost-Oekraïne laait weer in alle hevigheid op. De strijdende partijen bestoken elkaar met mortieren en andere artillerie. Officieel geldt er een bestand, maar daar trekken ze zich niets van aan.

Burgers zijn hun leven niet meer zeker, benadrukken waarnemers van de OVSE. Vooral in de stad Donetsk, waar een hevige strijd woedt om de luchthaven. De rebellen en het regeringsleger claimen allebei dat ze de controle over het terrein hebben. Door de bombardement kwamen vandaag zes burgers om het leven.

Aan de noordkant van de stad komen bewoners soms dagenlang de schuilkelders niet uit. "Dat is de kant waar de luchthaven ligt. Daar vinden de zwaarste gevechten plaats", zegt correspondent David Jan Godfroid.

Grote mobilisatie begonnen
Geweld Oost-Oekraïne barst weer los

Het dagelijks leven in Donetsk is al maanden niet meer normaal. "De meeste bedrijven zijn gesloten en de mensen werken niet meer. Winkels en banken zijn dicht. De scholen zijn alleen open als er even minder wordt gevochten", zegt Godfroid.

Donetsk had voor de oorlog ongeveer een miljoen inwoners. Dat zijn er nu een stuk minder, maar hoeveel mensen er zijn weggetrokken is niet duidelijk. "Misschien zijn er nog zo'n 700.000 over of zelfs nog wat minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl