NOS Nieuws

Teeven: toch geld voor bed, bad, brood

Staatssecretaris Teeven wil toch geld beschikbaar stellen aan gemeenten om uitgeprocedeerde asielzoekers bed, bad en brood te bieden. Dat staat in een brief aan de Kamer.

Teeven heeft overleg gehad met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en daarin gezegd dat hij "in voorkomende gevallen" een financiële tegemoetkoming wil doen "die in tijd beperkt is".

Op straat

Tot nu toe wil Teeven geen gehoor geven aan een uitspraak van het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa. Daarin staat dat de Nederlandse overheid verplicht is om uitgeprocedeerden onderdak, kleding en voedsel te bieden, zodat zij niet op straat belanden.

Teeven wilde wachten tot de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich hierover hadden uitgesproken. Die zijn nog niet bij elkaar geweest, maar de zaak is volgens de staatssecretaris veranderd door een kort geding in december.

Douche

De rechter oordeelde toen dat de gemeente Amsterdam voorlopig een aantal basisvoorzieningen moest bieden aan een uitgeprocedeerde asielzoeker. Deze uitspraak geldt tot twee maanden nadat de Europese ministers zich hebben uitgesproken.

Teeven vindt dat hierdoor een situatie is ontstaan "waarin gemeenten verplicht worden om een onrechtmatig verblijvende vreemdeling te voorzien van nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaal". Die gemeenten wil hij nu zo nodig tegemoet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl