Politieagenten in Verviers na de inval bij terreurverdachten ANP

Bij de terreurcel in het Belgische Verviers was een Nederlander betrokken. Dat melden bronnen aan de NOS. Het gaat om een man uit Utrecht, Zaid K. die al een tijdlang wordt vermist. Justitie in België wil geen informatie over de zaak geven. 

De 18-jarige Utrechter zou samen met een ander lid van de cel zijn gevlucht. Spaanse media schrijven dat ze mogelijk in Spanje zitten. Ook Belgische media meldden vanmorgen al dat  twee voortvluchtigen in Spanje, Frankrijk of België zouden zijn.   

Syriëgangers

Leden van de cel in Verviers werden al weken door de politie in de gaten gehouden voordat er donderdag een grote anti-terreuractie begon. Drie terreurverdachten werden daarbij neergeschoten, twee van hen overleden. 

Meerdere verdachten zouden als jihadstrijder in Syrië zijn geweest.  

'Iedereen kan in de ban raken'

'België niet blij met uitlekken naam Zaid K.'

Athene

De verdachten waren volgens het Belgische Openbaar Ministerie van plan om aanslagen te plegen op gerechtsgebouwen en politiebureaus. Er werden ook invallen gedaan op andere plekken in België. Daarbij werden vijftien mensen opgepakt.   

Dit weekend werden al vier mensen in de Griekse hoofdstad Athene opgepakt die betrokken waren bij de Belgische terreurcel. Berichten dat het brein achter de terreurcel ook was gepakt, werden later ontkend. 

Drie verdachten verschijnen morgen voor de rechter. Dan wordt besloten of ze langer vast blijven zitten. 

STER reclame