De rekentoets is sinds vorig schooljaar verplicht
NOS Nieuws

Onderwijsveld kraakt rekentoets

Zeven onderwijsorganisaties slaan alarm over het niveau van de rekentoets op de middelbare school. Onder meer de VO-raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs schrijven in een brandbrief (.pdf) aan de Tweede Kamer dat ze zich grote zorgen maken over de kwaliteit van de toets.

De centrale rekentoets voor het middelbaar onderwijs is sinds het schooljaar 2013-2014 verplicht. Staatssecretaris Dekker wil de toets volgend schooljaar koppelen aan het diploma: wie de toets niet haalt, is bij voorbaat gezakt voor het eindexamen.

Leerlingen mogen niet de dupe worden van overhaaste regelgeving, slechte toetsen en onderwijs dat nog niet overal op peil is.

Onderwijsorganisaties

De onderwijsorganisaties vinden dat onaanvaardbaar. "Wij willen dat leerlingen op geen enkele manier de dupe worden van overhaast ingevoerde regelgeving, slechte toetsen en onderwijs dat nog niet overal op peil is", schrijven ze. Ook vinden ze dat rekenen daardoor "onevenredig veel gewicht" krijgt.

De organisaties schrijven verder dat de rekentoetsen hun doel missen. "Deze toetsen zijn bedoeld om te onderzoeken in welke mate leerlingen de referentieniveaus beheersen, maar ze lijken steeds meer een doel op zich te worden."

Ze zijn het in de brief wel eens met Dekkers bedoelingen om het rekenonderwijs te verbeteren. De staatssecretaris zei in december al dat het niveau van de toets stapsgewijs wordt verhoogd.

Volgende week wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de rekentoets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl