De rekentoets wordt jaarlijks moeilijker voor middelbare en mbo-scholieren. De toets wordt vanaf volgend jaar verplicht
NOS Nieuws

Rekentoets pas in 2020 moeilijker

De rekentoets voor middelbare en mbo-scholieren wordt voorlopig nog niet zo streng beoordeeld. Leerlingen krijgen tot 2020 de kans om hun niveau te verbeteren. Leerlingen met ernstige rekenproblemen krijgen een aangepaste toets.

Het ministerie van Onderwijs is bereid om scholen meer tijd te geven leerlingen goed te leren rekenen. Scholen en Kamerleden hebben hierom gevraagd, omdat het veel scholieren niet lukt de huidige rekentoets te halen.

Klagen

Sinds 2010 zijn de rekeneisen aangescherpt na klachten van hogescholen, universiteiten en het bedrijfsleven over de gebrekkige rekenvaardigheden van jongeren.

Vanaf volgend jaar wordt de rekentoets voor vmbo-, havo-, vwo- en mbo-4-leerlingen wel verplicht. De toets telt dan mee voor het slagen of zakken van een leerling. Er bestaat nu een rekentoets die nog niet meetelt voor het slagen van het eindexamen.

Cijfer

Het niveau van de verplichte rekentoets wordt dus wel aangepast. "De komende jaren wordt de lat ieder jaar wat hoger gelegd. Dat betekent dat leerlingen ieder jaar meer antwoorden goed moeten hebben om voor de rekentoets een voldoende te halen", aldus staatssecretaris Dekker en minister Bussemaker. De leerlingen krijgen de komende jaren ook een vaardigheidsscore in plaats van een gewoon cijfer.

In de praktijk betekent het dat een scholier voor een rekentoets volgend jaar meer fouten mag halen dan de jaren daarop. Het aantal fouten wordt uitgedrukt in deze vaardigheidsscore.

De bewindslieden willen met deze aanpassingen van de rekentoets voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen. Leerlingen die naar de pabo willen moeten al wel goed kunnen rekenen. "Beter onderwijs begint bij de leraar", aldus het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl