Leerlingen maken hun eindexamens
NOS Nieuws

Examenleerlingen scoren mager bij nieuwe rekentoets

Leerlingen in het voortgezet onderwijs die het afgelopen jaar de rekentoets hebben gemaakt, scoorden gemiddeld een 5,9. Zes op de tien examenleerlingen haalden een voldoende. Het was de eerste keer dat de rekentoets deel uitmaakte van het eindexamen.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de verschillen tussen de opleidingsniveaus groot zijn. Vmbo'ers in de basisberoepsgerichte leerweg (bb) scoorden gemiddeld een 5,3. Vwo-leerlingen haalden een 7,1.

De rekentoets telt nog niet mee voor de examenkandidaten. Dat gebeurt pas vanaf het schooljaar 2015/2016.

Kritiek

Eerder dit jaar was er nog veel kritiek op de rekentoets. De toets zou te moeilijk zijn en de vragen te ingewikkeld geformuleerd.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van de commissie-Bosker, wordt de rekentoets "bijgesteld en ingeregeld", schrijft Dekker. De staatssecretaris verwacht volgende maand meer duidelijkheid te kunnen geven over hoe dat eruit gaat zien.

Geslaagden

Uit de Examenmonitor VO 2014 blijkt ook dat er dit jaar 0,4% meer leerlingen geslaagd zijn ten opzichte van 2013.

Opvallend is dat in het vwo het slagingspercentage met maar liefst 2,1% daalde. Vermoedelijk zijn er minder zwakke vwo-leerlingen naar de havo gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl