Jihadisten van de Islamitische Staat in Syrië
NOS Nieuws

Reis naar Syrië wordt jonge jihadist uit Amsterdam fataal

Een Amsterdamse jihadist die in december 2013 op 16-jarige leeftijd naar Syrië vertrok, is zaterdag om het leven gekomen. Dat bevestigen verschillende bronnen aan de NOS. Die zeggen ook dat er mogelijk een tweede Nederlander is omgekomen.

Achraf is bij een Amerikaanse drone-aanval in Syrië om het leven gekomen. Familie heeft het levenloze lichaam van de jongen op foto's geïdentificeerd. Naar verluidt is hij zondag in Syrië begraven.

De bronnen zeggen dat bij de drone-aanval mogelijk nog een Nederlander is gedood. Details daarover ontbreken.

'Nooit levend terugzien'

De vader van Achraf was al langer bang dat hij zijn zoon nooit levend zou terugzien. Al vroeg merkte hij dat de jongen radicaliseerde en omging met moslimextremisten.

Ondanks pogingen van de familie om Achraf tegen te houden, lukte het de jongen toch naar Syrië te gaan. De vader van Achraf waarschuwde de overheid meerdere malen en uitte zich kritisch toen zijn zoon er toch in was geslaagd via Schiphol het land te verlaten.

In april vorig jaar ontving de vader via Facebook een teken van leven. Zijn zoon zat toen in Turkije, in de buurt van de grens met Syrië. Hij had later nog af en toe contact met hem.

De vader van Achraf houdt geregeld lezingen waarin hij ouders waarschuwt voor radicalisering van hun kinderen.

Vader Achraf maakt zich zorgen (april 2014)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl