NOS
NOS NieuwsAangepast

'Een dag van afscheid nemen'

Ang Kiem Soei, die om 18.30 uur Nederlandse tijd in Indonesië werd geëxecuteerd, werd in 2003 tot de doodstraf veroordeeld. De aanklacht was betrokkenheid bij de productie van xtc.

In de stad Tangerang ontmantelde de politie in 2002 een fabriek waar 15.000 xtc-pillen per dag konden worden gemaakt. Ang Kiem Soei zou achter de productie hebben gezeten. Hij zegt dat hij onschuldig is en er niets mee te maken heeft.

Afscheid

De 62-jarige Ang Kiem Soei vertrok in 1975 vanuit het toenmalige Nieuw-Guinea naar Utrecht waar hij sindsdien woonde. Hij werd in Indonesië opgepakt, toen hij daar voor zaken was.

Vandaag voorafgaand aan zijn executie kreeg Ang Kiem Soei bezoek van zijn kinderen. "Zijn kinderen zijn overgevlogen uit Nederland. Het was vooral een dag van afscheid nemen en naar het einde toe leven", zegt correspondent Michel Maas.

Daarvoor had advocaat Bart Stapert afscheid genomen van de terdoodveroordeelde. Op Twitter schrijft Stapert dat Ang Kiem Soei zonder blinddoek voor het peloton wilde staan.

Hij zou een modelgevangene kunnen zijn. Hij was altijd opgewekt en vrolijk.

NOS-correspondent Michel Maas

Volgens Maas, die Ang Kiem Soei een keer ontmoette, was hij een rustige en vriendelijke man. "Hij had een modelgevangene kunnen zijn. Hij was altijd opgewekt en wist zijn medegevangenen vaak op te beuren als zij een slechte dag hadden."

In de gevangenis heeft hij een kruidenmedicijn ontwikkeld dat zou helpen tegen allerlei ziektes. "Hij was altijd druk om dat medicijn aan medegevangenen te verstrekken. Zelfs bewakers waren gretige afnemers van zijn pillen."

'Ik ben niet bang voor de dood' (reportage uit 2003)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl