Zelfs telefoontje koning heeft Ang niet kunnen redden
Zelfs een telefoontje van de koning aan de Indonesische president heeft Ang Kiem Soei niet kunnen redden. Minister Koenders maakte na de executie bekend dat Willem-Alexander vergeefs contact had opgenomen met president Widodo.
"De regering heeft alle mogelijke middelen ingezet om de Indonesische autoriteiten ertoe te bewegen de executie af te gelasten, juridisch, diplomatiek en politiek, bilateraal en in Europees verband", schrijft Koenders in een persverklaring. "Tot op het hoogste niveau is er alles aan gedaan de voltrekking te voorkomen. Zijne Majesteit de Koning heeft daartoe contact opgenomen met de Indonesische president Widodo."
"Ook is er intensief contact geweest op politiek niveau. Minister-president Rutte heeft een brief geschreven aan president Widodo en ik heb herhaaldelijk met mijn Indonesische collega gesproken", somt Koenders verder op. "Dat dit alles niet tot een positief resultaat heeft geleid, is tragisch en zeer teleurstellend."
"Dramatisch"
Nederland veroordeelt de terechtstelling van de Nederlander Ang. "Het is diep triest dat hij en vijf anderen ter dood zijn gebracht. Ik leef mee met hun families, voor wie dit na jaren van onzekerheid een dramatische afloop is", zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken in een eerste reactie.
Koenders heeft de Nederlandse ambassadeur voor overleg teruggeroepen naar Nederland. Ook heeft hij de diplomatieke vertegenwoordiger van Indonesië in Nederland om tekst en uitleg gevraagd.
Gisteren nog sloot Koenders niet uit dat de uitvoering van het doodvonnis gevolgen kan hebben voor de betrekkingen met Indonesië.
Handelssancties?
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft geschokt gereageerd. Wat hem betreft, moet de executie consequenties hebben voor de relatie tussen Nederland en Indonesië. "Kamer moet hier komende week direct over spreken", twitterde hij.
CDA-parlementariër Raymond Knops heeft geen goed woord over voor de terechtstelling. "Naar onze informatie is er door de Nederlandse regering alles aan gedaan om de executie te voorkomen. Wij keuren de doodstraf af."
Voor Harry van Bommel van de SP kwam de executie niet onverwacht. "Deze executie gebeurde eigenlijk omdat Indonesië een nieuwe president heeft die eerder duidelijk maakte dat hij hard zou optreden tegen drugsdelicten." Wat de SP betreft, moeten er handelssancties volgen.
Amnesty International is kwaad. De mensenrechtenorganisatie constateert dat alle inspanningen tevergeefs zijn geweest om het leven van Ang te redden. Het nieuwe beleid van Indonesië gaat in tegen de trend in de wereld om de doodstraf af te schaffen, zegt Amnesty.
Brazilië
Brazilië is woedend over de executie van een Braziliaanse burger op Java. Het is voor het eerst dat een Braziliaan in het buitenland de doodstraf heeft gekregen.
De terechtgestelde man was op het vliegveld van Jakarta betrapt op cocaïnesmokkel. Hij had in zijn koffer 13,5 kilo harddrugs.
In een eerste reactie zegt Brazilië dat zijn dood de betrekkingen met Indonesië kunnen schaden. Aan welke sancties wordt gedacht, werd niet duidelijk.