De PvdA wil de gaswinning in Groningen verder beperken.
NOS Nieuws

PvdA wil minder gas winnen in Groningen

De PvdA wil bekijken of de winning van gas in Groningen kan worden beperkt. De regeringspartij roept het kabinet op plannen uit te werken om minder gas te gaan winnen. Zo moet de veiligheid in het gebied worden vergroot.

Minister Kamp maakte vorige maand bekend dat het kabinet de gaswinning in Groningen dit jaar terugschroeft tot 39 miljard kubieke meter. Maar er zijn scenario's mogelijk om dit nog verder terug te brengen, zegt PvdA-Kamerlid Vos. Hij benadrukt dat de gaswinning de oorzaak is van de aardbevingen.

Vorige week kwam een concept-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar buiten. Daarin staat dat tot 2013 veiligheid geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning.

Vos wil niet zeggen met hoeveel de winning zou kunnen worden beperkt.

Het kwartje begint eindelijk te vallen bij de PvdA

CDA-Kamerlid Mulder

De oppositiepartijen CDA, PVV en SP willen al langer dat er minder Gronings gas wordt gewonnen. Als de PvdA definitief besluit om de gasproductie terug te draaien, is er een meerderheid in de Kamer. De SP vindt het verhaal van de PvdA op dit moment "vaag". "Ik wil boter bij de vis", zegt SP-Kamerlid Smaling. Het CDA constateert dat "het kwartje eindelijk begint te vallen bij de PvdA". "Als dat maar niet enkel is vanwege de verkiezingen", zegt CDA-Kamerlid Mulder.

GroenLinks wil aanstaande dinsdag opheldering van minister Kamp over het gewijzigde PvdA-standpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl