Paus Franciscus met Alberto Gasbarri
NOS Nieuws

Paus: niet spotten met geloof

Paus Franciscus vindt dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Hoewel hij de aanslag op Charlie Hebdo opnieuw veroordeelde, zei hij dat er niet gespot mag worden met het geloof. Franciscus sprak met journalisten die hem op zijn reis door Azië begeleiden.

"Je kunt niet zo provoceren of grappen maken over het geloof van anderen", aldus de paus. "Er is een grens. Ieder geloof heeft zijn waardigheid."

Franciscus probeerde er nog een grappige draai aan te geven, door iemand uit zijn gevolg erbij te betrekken. "Als mijn goede vriend Alberto Gasbarri vloekt tegen mijn moeder, kan hij een klap verwachten."

'Fundamenteel mensenrecht'

De Rooms-Katholieke Kerk is geregeld op de hak genomen en bespot door de cartoonisten van Charlie Hebdo. De paus verdedigde de vrijheid van meningsuiting wel als "een fundamenteel mensenrecht", net als de geloofsvrijheid. "Je kunt geen oorlog voeren of doden in de naam van je eigen geloof", zei hij.

Franciscus deed zijn uitspraken tijdens een vlucht naar de Filipijnen, de tweede stop van zijn Azië-rondreis. De afgelopen dagen was hij in Sri Lanka.

We hebben de natuur en Moeder Aarde overgenomen. De mensheid is te ver gegaan.

Paus Franciscus

De paus ging in het drie kwartier durende gesprek ook in op veranderingen in de katholieke kerk en klimaatverandering. Over dat laatste zei hij dat de mensheid "de natuur en Moeder Aarde heeft overgenomen". "Gelukkig wordt er nu door heel veel mensen over klimaatverandering gesproken."

Franciscus werkt aan een encycliek over het milieu. Die wordt waarschijnlijk in de zomer gepubliceerd. Verder hekelde de paus de besluiteloosheid op een klimaatconferentie in Peru, eind vorig jaar. Hij bespeurde daar "een gebrek aan moed".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl