Een deel van de romp van de Airbus wordt uit de Javazee getakeld
NOS Nieuws

Zwarte doos AirAsia-toestel geborgen

Duikers hebben in de Javazee de eerste van twee zwarte dozen van het AirAsia-ramptoestel geborgen. Het gaat om de datarecorder, die alle technische gegevens van een vliegtuig registreert en opslaat. De voice recorder, waarop de gesprekken in de cockpit worden getapet, ligt nog onder water.

De zwarte dozen werden gisteren gelokaliseerd. Ze lagen 32 meter onder het wateroppervlak en zaten vast tussen wrakstukken.

"De omstandigheden waaronder de duikers moeten zoeken zijn heel erg moeilijk", zegt correspondent Michel Maas. "Ze hebben een meter zicht en alles wat ze zoeken dat ligt verborgen onder een dikke laag modder. Dus ze moeten eigenlijk met hun handen door het zand zoeken tot ze wat vinden en dat kan even duren."

Wat is er gebeurd?

Het uitlezen van de apparaten is essentieel om te achterhalen waardoor de Airbus A320 eind december in zee stortte.

De datarecorder gaat zo snel mogelijk naar Jakarta, zodat de analyse kan beginnen, vertelt Michel Maas. "Volgens de deskundigen hier kan dat twee weken duren, voordat alles duidelijk is. Maar binnen een dag of twee zouden ze al een eerste indruk moeten geven van wat er is gebeurd."

Bij de ramp met de Airbus van AirAsia kwamen 162 mensen om het leven, bijna allemaal Indonesiërs. Het toestel was op weg van Surabaya in Indonesië naar Singapore.

Datarecorder AirAsia geborgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl