Gisteren werd een staartstuk van het vliegtuig boven water gehaald
NOS Nieuws

Zwarte dozen toestel AirAsia gevonden

In de Javazee zijn de zwarte dozen gevonden van het neergestorte toestel van AirAsia. Dat heeft het Indonesische ministerie van Transport bekendgemaakt.

De zwarte dozen liggen vlak naast elkaar, op 4 kilometer van de plek waar de staart van het vliegtuig is gevonden. Duikers hebben de vindplaats met een boei gemarkeerd.

De dozen zijn nog niet geborgen. Ze zitten zo'n 32 meter onder water vast tussen wrakstukken. Vannacht Nederlandse tijd proberen duikers om de zwarte dozen los te krijgen. Als dat niet lukt, worden de wrakstukken met ballonnen naar boven gehaald.

Onderzoek

Met de zwarte dozen kunnen onderzoekers mogelijk achterhalen waardoor het vliegtuig is neergestort. Zij bevatten veel informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek.

De meeste moderne vliegtuigen hebben twee zwarte dozen. De ene bevat vluchtgegevens, over bijvoorbeeld de hoogte en de snelheid waarmee een vliegtuig vliegt. De andere zwarte doos bevat geluidsopnames van dingen die er in de cockpit worden gezegd.

Romp gevonden

Niet ver van de zwarte dozen is een groot voorwerp gezien op sonarbeelden. Vermoedelijk is dat de romp van het vliegtuig.

Een stuk van de staart van het vliegtuig, dat twee weken geleden neerstortte met 162 mensen aan boord, werd gisteren geborgen. Er zijn tot nu toe 48 lichamen geborgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl