1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Dijkbewaking in noorden vanwege storm

Dijkdoorgang Delfzijl gesloten

Dijken in Noordoost-Groningen zijn enige tijd extra bewaakt vanwege de storm en de hoge waterstand. Rijkswaterstaat had daartoe geadviseerd.

Bij Delfzijl bereikte de waterstand rond 03.00 uur het hoogste punt, van 3,64 meter boven NAP. De komende uren zakt het water weer; daarom trok Rijkswaterstaat de waarschuwing om 04.00 uur weer in.

Het Waterschap Noorderzijlvest sloot gisteravond uit voorzorg een dijkdoorgang bij Delfzijl. Dat gebeurt standaard bij een waterstand van 3 meter boven NAP of meer.

Ook dijken op Ameland en Schiermonnikoog zijn vannacht bewaakt. Het Wetterskip Fryslân bereikte daar al aan het begin van de nacht het hoogtepunt, met waterstanden van 3,25 meter boven NAP.

Het KNMI heeft vanwege de harde wind een waarschuwing voor gevaarlijk weer afgegeven. Die geldt voor alle kustprovincies. De komende dag kunnen windstoten tot 90 km/u voorkomen.

Zaterdag werden windstoten tot 110 km/u gemeten. Dat leidde op verschillende plaatsen tot problemen. Bij de brandweer kwamen ruim 750 meldingen van stormschade binnen. Die varieerden van omgevallen bomen tot weggeblazen daken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl