In Groningen wordt vaak geprotesteerd tegen de gaswinning
NOS Nieuws

Burgemeester Eemsmond: gaskraan moet dicht

De burgemeester van Eemsmond wil dat er in Groningen geen gas meer wordt gewonnen. Marijke van Beek: "Ons gevoel zegt, die kraan moet dicht en dat gevoel is alleen maar sterker geworden."

In een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt de conclusie getrokken dat de veiligheid tot 2013 geen enkele rol heeft gespeeld bij de gaswinning in Groningen. De betrokken instanties hadden alleen oog voor de opbrengst van het gas.

Juist dat ook onafhankelijke instanties als het Staatstoezicht op de Mijnen onvoldoende rekening hielden met de veiligheid stoort Van Beek, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Als je al niet meer op dat soort instanties kunt vertrouwen, dan wordt het voor ons als burgemeesters wel heel erg moeilijk. We worden gedwongen een standpunt in te nemen."

Afdwingen

De gemeentes kunnen het dichtdraaien van de gaskraan niet afdwingen. "Dat is een besluit van de minister. Maar er zijn wel procedures die we kunnen volgen, tot aan de Raad van State. En dat zullen we ook zeker doen als dat nodig is."

Maandag praten de burgemeesters van de betrokken gemeenten met verantwoordelijk minister Kamp. "We zullen er zeker over spreken of we die procedure moeten volgen. We hebben een sterk middel, dat is het voorzorgsprincipe. Als blijkt dat de veiligheid niet wordt gewaarborgd, dan kunnen we de minister via de grondwet wel dwingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl