Premier Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte: maatregelen genomen na aanslag Parijs

Premier Rutte zegt dat er na de aanslag in Parijs maatregelen zijn genomen in Nederland. Het gaat deels om zichtbare, maar vooral ook om onzichtbare maatregelen. Hij wilde in het belang van de veiligheid niet zeggen wat die maatregelen zijn.

Volgens de premier is niet te garanderen dat er geen aanslagen zullen plaatsvinden, maar doen de politie, de inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid er alles aan om dit te voorkomen.

Hij roept iedereen op om vooral alert te zijn. Mensen moeten wat hem betreft gewoon doorgaan zoals ze gewend zijn "in een open en pluriforme samenleving". Maar hij wil ook dat ze de autoriteiten waarschuwen "als ze zaken zien die op gevaar wijzen".

Voldoende capaciteit

Rutte zegt dat de inlichtingendiensten voldoende capaciteit hebben om terrorisme in Nederland tegen te gaan. "Met de bestaande middelen kunnen we alles doen, wat we op dit moment moeten doen" en dat is volgens hem meer dan alleen mensen in de gaten houden.

Rutte kan niets zeggen over veiligheidsmaatregelen

Hij voegt daaraan toe dat "als het nodig mocht zijn om meer geld uit te trekken, dan zijn we daar natuurlijk onmiddellijk toe bereid, maar op dit moment is dat niet nodig."

Staatssecretaris Teeven van Justitie zei vanmiddag dat er sinds de aanslag van woensdag "verscherpte aandacht" is voor onder meer het reizigers- en het goederenverkeer.

Teeven: extra aandacht na aanslag Parijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl