NOS Nieuws

'Doden gijzeling in joodse winkel Parijs'

  • EPA
    Politiemensen hebben de joodse supermarkt in Vincennes omsingeld
  • Fiaxhs / Twitter
    Een ooggetuige maakte deze foto van de gijzeling in de joodse supermarkt in Parijs

In een joodse supermarkt in Parijs is een schietpartij geweest en worden mensen gegijzeld. Er zouden doden en gewonden zijn gevallen, maar de berichten daarover lopen uiteen.

Bronnen bij justitie en politie hebben gezegd dat er twee doden zijn gevallen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat niet officieel bevestigen.

Kalasjnikov

De politie zegt dat in de winkel in de voorstad Vincennes zeker vijf klanten worden gegijzeld door een gewapende man. Het zijn twee mannen, twee vrouwen en een baby. Daarbij zou zijn geschoten.

De gijzelnemer rende volgens een ooggetuige al schietend met een kalasjnikov over straat en ging toen de winkel in. Hij zou twee wapens bij zich hebben.

De dader is volgens bronnen van AFP dezelfde man die gisteren in de Parijse wijk Montrouge een agente doodschoot. Het is de 32-jarige Amedy Coulibaly. Hij zou ook de twee broers kennen die woensdag op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo en buiten op straat twaalf mensen doodschoten.

De Franse tv-zender TF1 heeft gemeld dat Coulibaly inmiddels met een eis is gekomen. Hij zou hebben laten weten dat de twee broers in Dammartin-en-Goële een vrijgeleide moeten krijgen. Of dan alle gijzelaars worden vrijgelaten, is niet duidelijk. Hij zou verder hebben gedreigd dat hij de gijzelaars doodt als de politie het gebouw waar de broers in zitten, bestormt.

De politie heeft foto's verspreid van Amedy Coulibaly en ook van een 26-jarige vrouw, Hayat Boumeddiene. Het is onduidelijk wat haar rol is. De politie heeft geen mededelingen over haar gedaan.

De Franse politie heeft deze foto's verspreid, van een vrouw, Hayat Boumeddiene en een man, Amedy Coulibaly.

De politie heeft een grote doorgaande straat, de Rue des Rosiers, hermetisch afgesloten, omdat daar veel joodse restaurants zijn. Ook andere strategische en risicovolle plaatsen in Parijs worden afgesloten.

Place Trocadero, naast de Eiffeltoren, is korte tijd ontruimd geweest. De politie dirigeerde publiek daar weg, maar inmiddels is het plein weer vrijgegeven. Het ging om vals alarm, zegt correspondent Frank Renout.

In 1982 was er ook een aanval op een joods doel in de Rue des Rosiers. Twee mannen gooiden een granaat naar binnen bij een joods restaurant en schoten daarna met machinegeweren. Zes mensen kwamen bij de aanval om het leven. 22 mensen raakten gewond.

Scholen afgesloten

President Hollande heeft minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken naar Vincennes gestuurd om de situatie te bekijken. Ook de burgemeester van Parijs gaat ernaartoe.

De omgeving van de joodse supermarkt is afgezet en er vliegen helikopters boven het gebied. Scholen in de buurt zijn afgesloten; leerlingen en leraren moeten binnen blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl