Ook schepen moeten waarschijnlijk tol gaan betalen
NOS Nieuws

Ook tolheffing op Duitse wateren

Vanaf 1 januari 2016 is een tolvignet verplicht op de Duitse snelwegen. Maar daar blijft het niet bij, want de Duitse regering wil nu dat ook zeilers, watersporters en de binnenvaart tol gaan betalen.

Dat heeft de regering laten weten in antwoord op vragen van De Groenen.

Het Duitse ministerie van Verkeer steekt elk jaar 1,5 miljard euro in onderhoud en beheer van waterwegen, maar krijgt daar weinig voor terug. De pleziervaart betaalt niets en ook de 80 miljoen aan belastinginkomsten van de scheepvaartsector zijn niet kostendekkend.

Rotterdam

De verwachting is dat de nieuwe tolheffing uiterlijk 2017 ingaat. Hoeveel geld de overheid met de tol wil binnenhalen, is niet bekend.

De tolheffing zal ook gevolgen hebben voor de Nederlandse binnenvaartschepen. Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam zijn belangrijke zeehavens voor Duitsland. Alleen al op de Rijn wordt bijna de helft van de lading door Nederlanders vervoerd.

Protest

De Duitse regering heeft eerder geprobeerd watersporters te laten betalen voor hun hobby. Zo'n tien jaar geleden introduceerde de toenmalige minister van Transport een vignet voor plezierboten.

Dat vignet zou tussen de 60 en 90 euro kosten en moest de overheid in totaal 7,5 miljoen euro opleveren. Het plan faalde na protesten van watersporters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl