NOS NieuwsAangepast

Tolvignet voor Autobahn vanaf 2016

Automobilisten hebben op de Duitse snelwegen vanaf 1 januari 2016 een tolvignet nodig. Dat zegt de Duitse verkeersminister Dobrindt in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Het is voor het eerst dat hij een termijn noemt.

Het Duitse tolplan voor personenauto's, dat onderdeel is van het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD, leidt tot felle reacties uit het buitenland. Het zou niet eerlijk zijn, omdat alleen buitenlandse automobilisten worden aangeslagen. Duitsers krijgen de kosten van het tolvignet terug via de belastingen.

Graat in de keel

Onder meer Nederland en Oostenrijk hebben tegen het plan geprotesteerd. Minister Schultz van Haegen noemde het vignet discriminerend; premier Rutte sprak van "een graat in de keel". Het plan zou in strijd zijn met Europese regels.

Op de Duitse regering maakt die kritiek weinig indruk. Minister Dobrindt zegt in de FAZ dat hij met zowel de Europese Commissie als de buurlanden in gesprek is. Volgens hem is het rechtvaardig dat mensen die de Duitse snelwegen gebruiken, daarvoor ook betalen.

Vrachtwagens

Hoe hoog de tol voor personenauto's wordt, is officieel niet bekend. Er zingen wel bedragen rond: 10 euro voor tien dagen, 30 euro voor twee maanden en 100 euro voor een heel jaar. Dobrindt verwacht dat het tolvignet, na aftrek van de compensatie voor Duitse automobilisten, 200 miljoen euro per jaar zal opbrengen.

Daarnaast wil Dobrindt de tol voor vrachtwagens uitbreiden. Ook daarvoor heeft hij voor het eerst termijnen genoemd. In de loop van 2015 zullen ook lichtere vrachtwagens, vanaf 7,5 ton, tol moeten gaan betalen en dat geldt dan ook op meer wegen.

In 2018 volgt een uitbreiding naar alle wegen die worden beheerd door de federale overheid, dus niet alleen de Autobahnen maar ook alle zogeheten Bundesstraßen (B-wegen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl