De nieuwe televisies van Sharp in 2015
NOS Nieuws

Slim, groot, krom en fel: de trucs van tv-fabrikanten

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Niet alleen de belofte van een nog scherper beeld moet de consument over de streep trekken om een Ultra HD-televisie te kopen. Op CES, de grootste tech- en gadgetbeurs ter wereld die op dit moment wordt gehouden in Las Vegas, blijkt dat tv-fabrikanten nog meer trucs inzetten om huishoudens zo ver te krijgen.

Veel van de televisies die nu te koop zijn, zijn zogenoemde smart-tv's. Die kunnen op internet, hebben apps en streamen films en series via diensten als YouTube, Netflix, Videoland of NPO Uitzending Gemist.

Probleem is dat veel consumenten al die 'slimme' functies links laten liggen, omdat die vaak traag, lelijk en gebruiksonvriendelijk zijn.

Vanaf de bank roepen dat je graag Brad Pitt of Scarlett Johansson wil zien, behoort straks tot de mogelijkheden.

Google hoopt in dit gat te springen met Android, het besturingssysteem dat we vooral kennen van smartphones. Onder meer Philips en Sony gaan Android TV gebruiken in hun nieuwste smart-tv's.

Het systeem kan Android-apps draaien als ontwikkelaars die aanpassen aan de veel grotere tv-schermen. Dat geldt nadrukkelijk voor makers van games, waarmee tv's met Android ineens een bedreiging kunnen worden voor de PlayStation en Xbox.

Android, speciaal voor televisies

Ook is Android TV spraakgestuurd. Vanaf de bank roepen dat je graag Brad Pitt of Scarlett Johansson wil zien behoort straks tot de mogelijkheden.

Opvallend is dat de Koreaanse tv-fabrikanten niet meedoen. Op de markt voor smartphones is Samsung erg afhankelijk van Google en Android, maar voor zijn televisies heeft Samsung een eigen systeem, genaamd Tizen.

LG heeft ook een eigen smart-tv-systeem, met daarin een hoofdrol voor een vogel.

Zoals haast elk jaar is er in tv-land een nieuw buzzword waar fabrikanten een hype omheen proberen te creëren.

Niet zo heel lang geleden ging het over 3D-televisie en -brillen, maar wie praat daar nu nog over? Vorig jaar zagen we in groten getale tv's met een gebogen scherm en dit jaar gaat het over quantum dots.

Quantom Dots bieden fellere kleuren en dieper zwart

Quantum dots zijn ruim dertig jaar geleden uitgevonden en worden vooral gebruikt in zonnepanelen en microscopen. Simpel gezegd bepaalt de grootte van een quantum dot de kleur die hij afgeeft; een nanometer meer of minder maakt het verschil.

Televisiefabrikanten voegen een laag quantum dots toe aan hun tv's en zeggen zo betere, fellere kleuren te krijgen. Ook wordt zwart veel zwarter dan op de meeste LED-televisies die nu te koop zijn, waar zwart vaak eigenlijk heel donkergrijs is.

Krom of recht

De grootste gimmick van het moment in de wereld van televisie is waarschijnlijk het gebogen scherm. In plaats van dat het scherm in de breedte gezien kaarsrecht is, staan de randen dichter naar de kijker toe, als in een halve cirkel.

Gebogen schermen waren vorig jaar al te zien op CES. De fabrikanten die er toen mee op de proppen kwamen, houden eraan vast. Ze zeggen dat zo'n gebogen scherm voor een betere beleving zorgt, bijvoorbeeld als je naar een film kijkt. De gebogen schermen zijn gigantisch. Vorig jaar constateerden we al dat sommigen groot genoeg zijn om als hangmat te gebruiken.

Samsung is één van de voorstanders van het gebogen scherm

De Amerikaanse tv-fabrikant Vizio (niet te koop in Nederland) moet niets weten van gebogen televisies en is zelfs uitgesproken tegenstander. Het bedrijf kwam onlangs met een TelSell-achtige video om concurrenten belachelijk te maken. In de video wordt reclame gemaakt voor een bril waardoor je gebogen schermen weer recht ziet.

Het is nog de vraag of gebogen schermen echt zullen aanslaan of dat die, net als 3D-televisie, een voetnoot in de tv-geschiedenis blijken te zijn.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl