NOS NieuwsAangepast

Android naar horloges, tv's en auto's

Door NOS-techredacteur Rachid Finge

Google's besturingssysteem Android is al het populairst op smartphones en wordt veel gebruikt op tablets, maar komt straks ook naar horloges, televisies en auto's. Al die apparaten staan als het aan Google ligt straks in verbinding met elkaar. Het bedrijf maakte vandaag zijn plannen daarvoor bekend.

Horloges

Google zegt dat smartphone-gebruikers hun telefoon tientallen keren per dag uit hun broekzak halen om op het scherm te kijken. De horloges met Android moeten daar een eind aan maken. Ze hebben een touchscreen en luisteren naar spraakopdrachten. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld de inhoud van een tekstbericht of e-mail weergeven.

Gebruikers kunnen op een Android-horloge ook routebeschrijvingen volgen of snel iets opzoeken op internet. Ontwikkelaars kunnen hun apps voor telefoons en tablets ook uitbreiden met ondersteuning voor de horloges. Google liet bijvoorbeeld een app zien waarmee het mogelijk is om met het horloge een pizza te bestellen.

Samsung en LG zijn de eerste fabrikanten die Android-horloges uitbrengen. De horloges vereisen wel dat er een smartphone in de buurt is, anders kunnen ze geen verbinding maken met het internet.

Televisies

Veel nieuwe televisies kunnen al met het internet verbinden, maar niet veel mensen maken daar gebruik van. Google hoopt dat te veranderen door televisies van Android te voorzien. Via Android-tv kunnen er films en series worden gehuurd uit Google's eigen Play Store of via diensten als Netflix. Ook hier geldt dat ontwikkelaars apps voor Android-televisies kunnen maken, waaronder spelletjes.

De televisies met Android zijn met spraak te bedienen via tablets, telefoons en de nieuwe horloges. Onder meer Philips, Sony en Sharp gaan televisies met Android uitbrengen. Andere bedrijven komen met losse apparaten die aangesloten kunnen worden op bestaande tv's, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Apple TV.

Het is niet de eerste keer dat Google probeert zijn producten naar televisies te brengen. Een eerder product, de Google TV, bleek een flop.

In de auto

Google presenteerde vandaag ook Android voor in auto's. Het scherm waarop nu vaak de navigatie is te zien, maakt dan plaats voor Android. Navigatie gebeurt met Google Maps. Er is ook ondersteuning voor muziekdiensten als Spotify. De bestuurder kan het systeem bedienen met zijn stem, zodat er niet getypt hoeft te worden tijdens het rijden.

Volgens Google zijn er 25 autofabrikanten die Android in hun auto's zullen inbouwen. De eersten zijn dit jaar nog te koop. Ook hier geldt dat een smartphone een vereiste is.

Apple bracht eerder al zijn besturingssysteem iOS naar de auto en biedt vergelijkbare functionaliteit. Ook Microsoft heeft plannen voor Windows in de auto.

Android alom

Google wil via Android een centrale plek veroveren in alle consumentenelektronica. Dat levert Google simpelweg meer plaatsen op om diensten als Search, Now en Gmail in te zetten en om apps en advertenties te verkopen. Ook biedt het mogelijkheden tot integratie, zoals horloges die tv's bedienen en auto's die over je digitale adresboek beschikken.

Google is in een prima positie om leider te worden op de gloednieuwe markt voor slimme horloges, al wordt er later dit jaar concurrentie van Apple verwacht. Met Android op televisies kan Google op langere termijn zelfs een bedreiging worden voor Sony's PlayStation een Microsofts Xbox.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl