ANP
NOS Nieuws

Koenders in Turkije voor gesprekken en bezoek aan vluchtelingenkamp

Minister Koenders is in Turkije voor een driedaags bezoek. Hij praat met onder anderen zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu over de Turkse kritiek op het Nederlandse integratiebeleid.

De twee spraken elkaar eind november telefonisch over de rel die was ontstaan tussen Nederland en Turkije. Eind vorig jaar zette het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een kritische verklaring op een website. Daarin stond dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd en het mikpunt is van xenofobe, islamofobe en racistische verwijten.

Integratiebeleid

Koenders liet zijn Turkse ambtsgenoot weten dat Nederland zijn eigen integratiebeleid voert en dat Turkije zich daar niet in moet mengen. Ook Rutte en vice-premier Asscher lieten weten dat zij geen Turkse bemoeienis wensen.

De Turkse minister Cavusoglu herhaalde in een interview met de NOS dat zijn land juist wel een rol wil spelen in het integratiebeleid.

Persvrijheid

Morgen houdt Koenders een toespraak voor Turkse ambassadeurs, die in Ankara bijeen zijn voor een jaarlijkse conferentie. Koenders is in het land op uitnodiging van zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu.

Koenders gaat in Turkije ook in gesprek met bewindslieden, mensenrechtenactivisten en journalisten. Die gesprekken gaan onder meer over rechtsstaatontwikkeling, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met Cavusoglu en minister Bozkir voor Europese Zaken praat Koenders ook over Europese zaken en het vluchtelingenprobleem in de regio.

In Gaziantep sluit Koenders met een bezoek aan een vluchtelingkamp woendag zijn trip af. Gaziantep ligt vlak bij de grens met Syrië. In Turkije leven op dit moment ongeveer 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl