NOS Nieuws

Turkije wil juist wel rol in Nederlands integratiebeleid

  • NOS/Gulsah Ercetin
    Minister Cavusoglu in gesprek met Lucas Waagmeester

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu vindt het integratiebeleid van Europese landen wel degelijk een zaak waarbij Turkije een rol moet spelen. Dat zei hij in een exclusief interview met NOS-correspondent Lucas Waagmeester en buitenlandredacteur Gülsah Ercetin.

Op de vraag of hij Nederland een racistisch land vindt, zegt de minister duidelijk: “Nee. Maar er zijn racistische stromingen. Kijk maar naar de uitslag van de Europese verkiezingen”. Turkije maakt zich daar zorgen over. “De integratie in Europa is mislukt”, zo zegt Cavusoglu. “Dat de integratiepolitiek in Europa niet werkt, geven partijen in Europa zelfs toe. Bij integratie moet er samenwerking zijn tussen de landen waar mensen vandaan komen en waar ze nu wonen.”

'Geen bemoeienis'

Afgelopen vrijdag maakte premier Rutte duidelijk dat Nederland geen Turkse bemoeienis wenst. Minister Cavusoglu benadrukt dat Turkije zich niet wil opdringen, maar dat de zaken van Turkse Nederlanders ook Turkije aan het hart gaan.

“Als de Turken die in Nederland wonen zoveel aanvallen over zich heen krijgen, dan is het heel logisch dat wij daar gevoelig voor zijn. Het is onjuist om te denken dat Turkije geen band zou hebben met de Turken in Europa.”

Rutte geen interesse Turkse opvatting

Trend

Met de aanvallen bedoelt de minister toenemend racisme in diverse landen, ook in Nederland. “Er is een trend in Europa waarbij immigranten als eerste geraakt worden. Immigranten worden aangevallen. En als immigranten het mikpunt worden, worden Turken en moslims op de eerste rij gezet.”

“We hebben geen behoefte om ons te mengen in Nederlands beleid of in het beleid van Europa. Maar er is niets natuurlijker dan dat het vaderland van de Turken met hun problemen bezig is.”

Racistische partij

“Ook in Nederland is er een racistische stroming, met een racistische partij. Een islamofobische en naar buitenlanders toe discriminerende partij.” De kritiek op Turkse bemoeienis ziet Cavusoglu overigens als een dubbele standaard. “Als er in Turkije iets gebeurt, zoals de gebeurtenissen rond de protesten van Gezi-park, dan geven onze vrienden in Europa hun mening. Maar als het dan gaat over zaken die de Turkse gemeenschap aangaan, en Turkije zijn mening geeft, dan is dat plotseling bemoeienis met interne aangelegenheden.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl