Verkiezingsposter van Syriza met daarop Merkel en de Griekse premier Samaras en de tekst: No more, thank you
NOS Nieuws

'Duitsland speelt politiek spelletje met Griekenland'

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone blijft zeer waarschijnlijk niet zonder gevolgen. Dat zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van de Duitse DirectBank in Frankfurt. Hij reageert hiermee op een artikel in Der Spiegel, waarin staat dat de Duitse regering denkt dat de euro sterk genoeg is om een Grieks vertrek te overleven.

Brzeski denkt dat de regering-Merkel met deze uitspraak een politiek spelletje speelt. "Het zijn dreigementen om te proberen invloed uit te oefenen op Griekenland en op de Griekse verkiezingen", zegt hij. "Zo van: wij kunnen wel zonder jullie en als jullie uit de euro willen stappen, dan doen jullie dat maar. Maar dat is gewoon heel kortzichtig."

In Griekenland worden op 25 januari parlementsverkiezingen gehouden. Der Spiegel schrijft dat de regering-Merkel een 'Grexit' als onvermijdelijk beschouwt als de linkse oppositiepartij Syriza de verkiezingen wint. Syriza wil andere voorwaarden voor de leningen die Griekenland krijgt van Europa en het IMF.

In de opiniepeilingen heeft Syriza een kleine voorsprong op Nieuwe Democratie van de conservatieve premier Samaras.

Ierland en Spanje hebben laten zien dat je wel degelijk uit de crisis kan komen.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom van de Duitse DirectBank in Frankfurt

Bondskanselier Merkel en minister Schäuble van Financiën denken dat een vertrek van Griekenland nu wel kan worden opgevangen, omdat de eurozone er heel anders voorstaat dan vier jaar geleden. "Daar hebben ze wel een beetje een punt", zegt Brzeski. Hij denkt dat de gevolgen voor de financiële markten beperkt zullen blijven. "We hebben het Europese noodfonds en de belofte van de voorzitter van de ECB, Draghi, om er alles aan te doen om de euro te redden. Dat is heel geloofwaardig overgekomen op de financiële markten."

"Daarnaast doen de andere probleemlanden in Europa het een stuk beter, zoals Ierland en Spanje. Deze landen hebben laten zien dat je met structurele hervormingen en bezuinigingen wel degelijk uit de crisis kan komen."

Brzeski vreest echter wel voor de politieke gevolgen. "Het is als het openen van de doos van Pandora", stelt hij. "Een aantal landen heeft al separatistische neigingen, dus als één lid van de familie opstapt, is dat een slecht signaal naar de rest." Brzeski wijst erop dat er in Spanje en Portugal later dit jaar verkiezingen zijn.

Het zou niet de eerste keer zijn dat politici voor de verkiezingen iets zeggen wat ze na de verkiezingen niet gaan doen.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom van de Duitse DirectBank in Frankfurt

Duitsland heeft veel geld geïnvesteerd in Griekenland, dus als dat land nu uit de eurozone stapt is al het geld dat de Duitsers hebben geleend weg. En dat is voor Duitsland veel ongunstiger dan het alternatief: een kleine lastenverlichting voor de Grieken die in ruil daarvoor bij hun beloften blijven voor structurele hervormingen.

Brzeski maakt zich geen zorgen over de uitlatingen van Syriza dat ze niet willen hervormen. "Het zou niet de eerste keer zijn dat politici voor de verkiezingen iets zeggen wat ze na de verkiezingen niet gaan doen. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl