Grexit - het Griekse uittreden uit de euro - was in 2012 in de race om woord van het jaar te worden

Duitsland: eurozone kan Grexit aan

De Duitse regering denkt dat de eurozone een Grieks afscheid van de euro nu aankan, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Het blad citeert anonieme regeringsfunctionarissen; de regering wil geen officiële reactie geven op het bericht.

Volgens Der Spiegel zijn bondskanselier Merkel en minister Schäuble van Financiën van mening dat de eurozone het vertrek van Griekenland kan opvangen doordat allerlei hervormingen in de muntunie zijn doorgevoerd. Ook zou het gevaar geweken zijn dat bijvoorbeeld ook Portugal en Ierland uit de euro stappen.

Bovendien zijn door de invoering van de Europese Bankenunie de grote banken beter beschermd tegen de gevolgen van een Grieks uittreden.

Grexit

Volgens Der Spiegel is het in theorie mogelijk dat Griekenland uit de euro stapt maar lid blijft van de Europese Unie.

Het blad schrijft dat de regering-Merkel een 'Grexit' als onvermijdelijk beschouwt als de partij Syriza de verkiezingen op 25 januari wint. Syriza wil andere voorwaarden afdwingen voor de leningen die Griekenland van Europa en het IMF krijgt. In de opiniepeilingen heeft Syriza een kleine voorsprong op Nieuwe Democratie van de conservatieve premier Samaras.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl