Acteur Gérard Depardieu verhuisde naar het buitenland om aan de hoge belasting te ontsnappen EPA

Franse miljonairs kunnen opgelucht ademhalen. De 'supertaks' voor rijken wordt deze maand stilletjes ten grave gedragen. Het oorspronkelijke plan om alle miljonairs 75 procent belasting te laten betalen, werd al meteen door het hooggerechtshof verboden.

De Franse regering paste daarop het plan aan en besloot dat alleen nog miljonairs in loondienst, zoals voetballers en topmensen in het bedrijfsleven, de 75 procent moesten afdragen. Dat heeft te weinig opgeleverd en daarom hoeven de superrijken na 1 februari het toptarief niet meer te betalen.

President Hollande maakte tijdens zijn verkiezingscampagne bekend dat hij een 'supertaks' wilde voor alle miljonairs. De invoering leidde tot veel verzet.

Depardieu en voetballers 

Zo vertrok acteur Gérard Depardieu naar België en uiteindelijk naar Rusland om aan de hoge belasting te ontsnappen. Hij werd met open armen ontvangen door president Poetin, die hem maar 13 procent belasting laat betalen.

Ook Franse topvoetballers protesteerden. Even werd zelfs gedreigd om niet meer het veld op te komen, maar die staking ging niet door toen ook de Franse senaat de hoge belasting van tafel veegde.

Het is niet duidelijk of Gérard Depardieu terugkeert naar Frankrijk nu hij daar binnenkort weer minder hoeft te betalen.

Dépardieu werd in januari 2013 met open armen ontvangen door de Russische president Poetin AFP

Rode loper

Hollande is zelf ook niet erg gelukkig meer met de maatregel, want de Franse economie hapert. De president wil graag uitstralen dat bedrijven en investeringen welkom zijn in Frankrijk. De supertaks had het omgekeerde effect.

De Britse premier Cameron zei een paar maanden na de aankondiging van Hollande dat hij "de rode loper" zou uitrollen voor bedrijven die zich in Frankrijk niet meer welkom voelen. In een poging het Franse imago te herstellen, liet de nieuwe premier Valls afgelopen oktober in Londen al weten dat er geen verlenging van de supertaks komt. 

STER reclame