Poetin verklaart acteur Depardieu Rus

De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarin staat dat Gérard Depardieu het Russische staatsburgerschap krijgt. De Franse acteur liet onlangs weten dat hij niet meer in Frankrijk wil wonen omdat president Hollande de belasting voor de allerrijksten wil verhogen naar 75 procent.

  • DUUR: 01 MIN 42 SEC
  • 6988 KEER BEKEKEN
Sluit video
Waarom wil Poetin van Depardieu een Rus maken?

Een Franse acteur die tot staatsburger van Rusland wordt verheven. Het kan allemaal. President Poetin heeft een decreet ondertekend waarmee Gérard Depardieu het Russische staatsburgerschap krijgt. Correspondent David Jan Godfroid in Moskou vertelt.

  • 1646 KEER BELUISTERD
Sluit video
zondag 6 jan 2013

Obelix haalt paspoort persoonlijk op

De warme band tussen Depardieu en PoetinDe warme band tussen Depardieu en PoetinAFP

De voormalig Franse acteur Gérard Depardieu, beter bekend als Obelix, is nu officieel Rus. Hij kreeg het staatsburgerschap van Poetin al eerder, maar zijn paspoort moest wel nog even opgehaald worden. Dus besloot hij hoogstpersoonlijk langs te gaan bij de Russische president.

De 'privé-ontmoeting' werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie. "Er vond een korte ontmoeting plaats tussen de president en Depardieu", zegt een woordvoerder van het Kremlin. "Tijdens zijn bezoek aan Rusland kreeg hij ook direct zijn paspoort". Het is niet bekend of Depardieu zijn paspoort ook uit handen van Poetin kreeg.

De kersverse Rus is blij met zijn nieuwe nationaliteit. In een verklaring liet hij weten dat hij altijd luisterde naar Radio Moskou. "Ik hou van Rusland, de Russen en hun cultuur", zegt de acteur. Hij vindt Rusland "een grootse democratie".

Speciale relatie

Depardieu besloot Frankrijk de rug toe te keren na een verhoging van het belastingtarief voor inkomens voor een miljoen euro. In een open brief kondigde hij aan dat hij zijn paspoort zou inleveren. Hij kocht een huis in België, maar daar zitten ze niet te wachten op iemand die alleen vanwege belasting in het land wil wonen.

Toen Poetin dat hoorde gaf hij Depardieu per decreet het Russische staatsburgerschap. Naar eigen zeggen heeft de president een speciale relatie met Frankrijk en warme banden met de acteur. Dat ze elkaar zelden hebben gesproken doet er niet toe.

In Rusland hoeft Obelix zich in ieder geval geen zorgen te maken over belastingen. Als de Franse plannen door waren gegaan moest hij 75 procent belasting betalen. In Rusland is het tarief met 13 procent stukken voordeliger.

Door: Maarten

Deel dit artikel