Team Roompot
NOS Wielrennen

Een warm nest voor zowel Hoogerland als beloften

Ze waren de lastige vragen van de media alvast voor bij Team Roompot. Want nog voordat de nieuwste Nederlandse wielerploeg vrijdag werd gepresenteerd, gaf Michael Boogerd zelf maar een update over zijn dopingzaak. "Ik heb de licentie voor ploegleider aangevraagd. Het ligt nu bij de Belgische wielerbond. Als ze me nu nog schorsen, span ik een kort geding aan bij de burgerrechter."

En met die uitspraak achter de rug, wilden de sponsoren en de ploegleiders, waarvan Boogerd er één moet zijn, overgaan tot de orde van de dag.

Het goede nieuws dat vanuit Ahoy moest komen: Roompot biedt jonge Nederlandse talenten zoals de winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor beloften (Dylan Groenewegen) én de beste renner van Olympia's Tour (Berden de Vries), structureel hun eerste profcontract.

Boogerd: heb nog steeds ellende van bekentenis

Babyfaces

Maar niet alleen de jeugd krijgt een kans bij Roompot. Ook routiniers als Marc de Maar en Johnny Hoogerland kunnen hun carrière vervolgen. "Zonder zulke ervaren jongens kun je zo'n ploeg niet opzetten. Dan zou je alleen maar babyfaces hebben", wist Jean-Paul van Poppel, een andere ploegleider, te vertellen.

Hoogerland was eind 2013 door het stoppen van Vacansoleil-DCM op een zijspoor beland. Hij kon uiteindelijk terecht bij het Italiaanse Androni, maar dat avontuur werd nooit een succes. De Zeeuw onderschatte de taalbarrière, er was onduidelijkheid over zijn salaris, maar daarnaast had hij "gewoon een slecht jaar". Zijn beste resultaat? Achtste in een onbekende Spaanse eendagswedstrijd.

Bij Roompot moet hij weer zijn glans van weleer terugkrijgen. Met behulp van Boogerd. "Ik heb hem benaderd toen ik bij dit team kwam. Hij is een jeugdheld van mij. En hij heeft zoveel ervaring", zei Hoogerland. De samenwerking werpt nu al zijn vruchten af. "Ik heb een hele goede winter gedraaid. Ik train nu anders dankzij het advies van Boogerd. Soms anderhalf uur. Voorheen dacht ik: wat schiet ik daar nou mee op, maar dat werkt wel. En Boogerd is zo gepassioneerd, dat werkt bij mij wel aanstekelijk."

Hoogerland had slecht jaar in Italië

Achter het stuur

Echter, en daar was toch dat ene onderwerp weer, is het nog maar de vraag of Boogerd hem mág begeleiden. "Ik moet dat nog onderzoeken", zei Boogerd. "In principe zit ik begin februari achter het stuur, maar als ik dan nog geen licentie heb ontvangen, weet ik het niet."

Erik Breukink, de derde ploegleider, wist het wel. "Nee, dan mag je niet in de buurt van de ploeg zijn." En dus ook niet op de achterbank van de auto als, bijvoorbeeld, adviseur. "Dan blijf ik wel thuis op de bank hangen, mocht dat zo zijn", stelde Boogerd. "Maar ik stap wel naar de rechter. Mijn advocaat gaat al een aangetekende brief sturen met de vraag hoe het er nu voor staat."

Breukink over project Roompot

Bij een schorsing van Michael Boogerd is Michael Zijlaard het plan B.

Ploegleider Erik Breukink

Zonder Boogerd komt het alleen aan op Van Poppel en Breukink. En dat wordt problematisch met het voorjaarsprogramma dat de ploeg gaat rijden. "Dan krijgen wij het wat drukker. Maar Michael Zijlaard (de initiator, red.) heeft ook een licentie als ploegleider. Hij is dan plan B", stelt Breukink. Zijlaard was overigens niet te spreken over de gang van zaken. "Het kan niet zo zijn dat ze Astana een licentie geven en Michael Boogerd nu nog zouden schorsen."

En na die laatste opmerking zette Zijlaard de knop ook gelijk weer om. Twee van zijn pupillen konden zich namelijk al opmaken voor hun eerste meters in het oranje tenue. De gebroeders Michel en Raymond Kreder toonden vrijdagavond voor het eerst het oranje tenue tijdens de Zesdaagse van Rotterdam.

Een overwinning in Ahoy behoort gelijk tot de doelstelling van Roompot, dat de lat in het eerste jaar overigens niet heel erg hoog legt. "We weten niet of deze jonge ploeg dat aankan", stelde Breukink. "Maar de Nederlandse titel in Emmen moet wel lukken", opperde Boogerd enthousiast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl