Vluchtelingen in de haven van Gallipoli
NOS Nieuws

Spookschepen 'nieuwe mate van wreedheid'

Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex is bezorgd over de spookschepen met vluchtelingen op de Middellandse Zee. "Dit laat een nieuwe mate van wreedheid zien", zegt een Frontex-woordvoerder.

Volgens het agentschap zijn de mensensmokkelaars roekeloos en nemen ze enorme risico's. "Als een niet zeewaardig en overbeladen schip in de problemen komt, hebben de mensen die in het ruim zitten opgesloten geen schijn van kans."

Gisteravond werd voor de tweede keer deze week een schip met vluchtelingen ontdekt. De Ezadeen lag zo'n 65 kilometer voor de Italiaanse kust en had 450 opvarenden aan boord. De bemanning was vertrokken. Een IJslands Frontex-schip gaat de Ezadeen naar een haven in Italië slepen.

Blue Sky M

Dinsdag onderschepte de Italiaanse kustwacht al de Blue Sky M, een vrachtschip met zo'n 800 vluchtelingen. Dat is inmiddels naar de haven van Gallipoli gevaren. Frontex noemt de spookschepen "een nieuw fenomeen van deze winter".

Het agentschap benadrukt dat mensenhandel een miljoenenbusiness is. "Iedere opvarende moet enkele duizenden euro's of dollars ophoesten voor de overtocht", aldus de woordvoerder. Het is daarom volgens Frontex voor smokkelaars aantrekkelijk om uitgefaseerde schepen zonder bemanning en brandstof in Europese wateren achter te laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl