Migranten wachten tot ze van boord kunnen gaan in de haven van Gallipoli
NOS Nieuws

Opvarenden 'migrantenschip' opgevangen in Italië

Alle opvarenden van het vrachtschip Blue Sky M dat gisteren de Italiaanse kust bereikte, zijn in Italië aangekomen in de zuidelijke havenstad Gallipoli. Eerder meldde het Rode Kruis dat er vier doden aan boord waren, maar dat bleek niet te kloppen.

De migranten zijn in openbare gebouwen ondergebracht waar hun identiteit wordt vastgesteld.

Stuurloos

Er waren geen bemanningsleden meer aan boord. Die zouden het schip gisteren hebben verlaten en het recht op de Italiaanse kust hebben laten afvaren.

De Blue Sky M leek eerder op de dag al in de problemen te zijn gekomen bij het Griekse eiland Corfu. Een van de opvarenden belde met het alarmnummer omdat er "geen voedsel, water en dekens meer aan boord waren".

'Syriërs zijn compleet aan hun lot overgelaten'

Helikopters

Toen het in de buurt van de haven van Gallipoli kwam, stuurden de Italiaanse havenautoriteiten uit voorzorg twee helikopters naar het schip. Zes kustwachtmedewerkers gingen aan boord om het de haven in te loodsen. Anders was het gecrasht op de kust.

Het schip was onderweg naar Kroatië. De autoriteiten onderzoeken hoe het mogelijk was dat er zoveel migranten aan boord konden komen van het schip, dat onder Moldavische vlag voer.

Volgens de Verenigde Naties zijn er afgelopen jaar 160.000 migranten via zee in Italië aangekomen, en nog eens 40.000 in Griekenland. Duizenden overleefden de tocht over het water niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl