Weinig bijval voor algemeen vuurwerkverbod

time icon
ANP

De Alkmaarse burgemeester die pleit voor een algemeen vuurwerkverbod krijgt vanuit Den Haag weinig steun. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een vuurwerkverbod voor consumenten. Alleen oppositiepartijen GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren, samen goed voor negen zetels, zijn al langer voor een verbod.

Burgemeester Bruinooge (CDA) kwam met zijn oproep na de brand van vannacht in de oude binnenstad van Alkmaar. Vier winkelpanden gingen in vlammen op en eenzelfde aantal raakte zwaar beschadigd. Als het aan Bruinooge ligt, is het daarom "over en uit met het vuurwerk".

Aanpak van raddraaiers

Regeringspartij PvdA ziet na de brand geen reden om nu wel voor een verbod te pleiten. "Je moet je energie steken in het aanpakken van raddraaiers. Die moeten keihard worden aangepakt", zegt PvdA-Kamerlid Marcouch. 

Een algemeen vuurwerkverbod heeft volgens hem weinig zin, omdat er ook illegaal vuurwerk in omloop is. Verder wijst de PvdA erop dat gemeenten de mogelijkheid hebben om vuurwerk in bepaalde gebieden te verbieden. Ook D66 wijst erop dat gemeenten hun eigen vuurwerkbeleid kunnen voeren en daar ook zeker gebruik van moeten maken. 

Jaarwisseling rustiger

Voor de brandweer is de jaarwisseling rustiger verlopen dan vorig jaar. Uit een inventarisatie van Brandweer Nederland blijkt dat er 4253 brandmeldingen binnenkwamen, een kwart minder dan de vorige jaarwisseling. 

Als mogelijke reden geeft de brandweer dat vuurwerk gisteren pas vanaf het begin van de avond mocht worden afgestoken. De meeste meldingen gingen over kleine incidenten zoals containerbrandjes en afvalbrandjes, zegt Brandweer Nederland. 

In Rotterdam en Den Haag moest de brandweer afgelopen nacht het vaakst uitrukken, 40 procent van alle meldingen kwam uit die regio's. 

STER Reclame