NOS Nieuws

Burgemeester van Alkmaar wil verbod op vuurwerk

  • Pauline Broekema / NOS
    Vier winkelpanden gingen in de binnenstad van Alkmaar in vlammen op

Burgemeester Piet Bruinooge (CDA) van Alkmaar vindt dat er een algemeen vuurwerkverbod moet komen. "Wat mij betreft is het over en uit met het vuurwerk", zei hij tegen de NOS. Bruinooge roept de Rijksoverheid op om vuurwerk te verbieden.

Aanleiding voor zijn opmerking is de brand van vannacht in de oude binnenstad van Alkmaar. Vier winkelpanden in de Langestraat gingen in vlammen op. Eenzelfde aantal werd zwaar beschadigd.

Enkele muren van de verwoeste winkels zijn vanmiddag omver gehaald, omdat ze dreigden in te storten.

Een van de gedupeerde winkeliers die boven zijn winkel woonde, is er stellig van overtuigd dat de brand is ontstaan door vuurwerk. "Aan de achterkant van de panden zitten cafés en daar zijn mensen vuurwerk wezen afsteken. Daardoor is de brand ontstaan."

Bruinooge vindt dat sowieso de discussie over het gebruik van vuurwerk moet worden hervat. Hij zegt dat vooral historische gebouwen in binnensteden kans lopen om in vlammen op te gaan door "het moderne ongebreidelde vuurwerk".

Den Haag

De gemeente Den Haag had deze jaarwisseling voor het eerst in 250 jaar besloten om tijdens Oud en Nieuw een groot vuurwerk op een centrale plaats te organiseren om overlast door vuurwerk te voorkomen. Met succes, zegt de gemeente.

Meer dan 10.000 mensen waren gisteravond laat naar de Hofvijver bij het Binnenhof gegaan om het nieuwe jaar in te luiden met een vuurwerkshow. De stad is vanwege het succes van plan om daarvan een nieuwe traditie te maken.

Uit het overzicht van Den Haag blijkt verder dat er aanzienlijk minder mensen zijn aangehouden dan vorig jaar in verband met misdrijven. Ook het aantal bedreigingen van hulpverleners is flink gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl