Bondskanselier Merkel na het uitspreken van haar nieuwjaarstoespraak

Merkel neemt stelling tegen Pegida

Bondskanselier Angela Merkel heeft zich in haar nieuwjaarstoespraak gekeerd tegen deelname aan de Pegida-marsen, die in verscheidene Duitse steden worden gehouden. De manifestaties zijn gericht tegen de islamisering van Duitsland.

Merkel roept de Duitsers op de organisatoren van de marsen niet te volgen. "In hun hart heersen maar al te vaak vooroordelen, kilte en zelfs haat", zegt de bondskanselier in de toespraak die vanavond op de Duitse televisie wordt uitgezonden.

"De deelnemers scanderen weliswaar 'Wij zijn het volk', maar in feite bedoelen ze dat anderen daar wegens hun huidskleur of godsdienst niet toe behoren", waarschuwt Merkel.

Compliment

Als gevolg van internationale crises wordt de wereld geconfronteerd met de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog, zegt Merkel. Velen zijn letterlijk aan de dood ontkomen, en het is volgens de bondskanselier vanzelfsprekend dat Duitsland vluchtelingen helpt en opneemt.

Ze noemt het een compliment voor het land dat kinderen van vervolgden er zonder angst kunnen opgroeien.

Voetbal

Merkel looft in het licht van de spanningen met Rusland de eenheid in Europa. Ze zegt dat het voor iedereen duidelijk is "dat we samen met Rusland naar veiligheid in Europa streven en dat Europa niet anti-Russisch is". Tegelijkertijd is het in Merkels ogen ook evident dat Europa het niet kan en zal accepteren dat een machtig land het volkenrecht minacht.

De bondskanselier herinnert ook aan de wereldtitel van het Duitse voetbalelftal, deze zomer in Brazilië. De titel is gebaseerd op de verbondenheid en samenhang in het land, zegt Merkel, "dat is de basis van ons succes".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl