NOS Nieuws

'Half miljoen mensen wisselen nog van zorgpolis'

Een half miljoen mensen stappen de komende drie dagen over van zorgverzekering. Dat verwachten de grootste zorgvergelijkingssites van Nederland.

Van de naar verwachting 1 miljoen overstappers dit jaar, wacht dus de helft tot het laatste moment met wisselen.

Dit jaar kwam het overstappen later op gang dan voorgaande jaren. Dat komt door de discussie in de politiek over de vrije artsenkeuze en de late bekendmaking van de premies, zeggen de vergelijkingssites.

Alleen basispremie

Mensen kiezen ook anders dan vorig jaar. Steeds meer mensen nemen alleen een basisverzekering. Bij Independer, de grootste vergelijkingssite, sluit nu 26 procent van de overstappers alleen de basispremie af. Vorig jaar was dat nog 22 procent.

Ook de andere vergelijkingssites zien die ontwikkeling. Bij Zorgkiezer bijvoorbeeld neemt 1 op de 4 alleen een basispakket. Bij Hoyhoy zien ze zelfs een verdubbeling van 15 naar 30 procent.

Een half miljoen mensen kiezen nog voor een andere zorgpolis

Vrije artsenkeus

Het wel of niet zelf kunnen bepalen naar welke arts je gaat, is de belangrijkste afweging bij het kiezen van het soort polis. De vergelijkingssites krijgen daar meer vragen over dan in de voorgaande jaren.

Veel mensen blijken bereid extra te betalen om zelf te kunnen bepalen naar welke arts en ziekenhuis ze gaan. Dat zorgt voor een toename van verzekerden met een restitutiepolis.

Dat gaat vooral ten koste van de naturapolis, want volgens Hoyhoy en Zorgkiezer zijn ook budgetpolissen populairder. Bij Hoyhoy kiest zelfs 30 procent van de overstappers nu voor een polis waarbij de verzekerde minder vrijheid heeft bij het kiezen van een zorgverlener. Vorig jaar was dat nog 3,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl