NOS Nieuws

Overstappen zorgverzekering komt nog niet op gang

Minder mensen zijn op dit moment gewisseld van zorgverzekering dan vorig jaar rond deze tijd. Dat melden de grote vergelijkingswebsites en zorgverzekeraar DSW aan de NOS. De grote zorgverzekeraars vinden het nog te vroeg om cijfers bekend te maken.

Independer zegt dat het aantal overstappers op dit moment 20 procent lager ligt dan vorig jaar. Hoyhoy, Zorgkiezer en Pricewise maken geen percentages bekend, maar zien ook dat er nu minder overstappers zijn.

Moeilijke keuze

Dat het aantal overstappers lager is komt doordat de grote verzekeraars dit jaar hun premie laat bekend hebben gemaakt, zeggen de zorgvergelijkers. Ook zou het grote aanbod van verschillende polissen een oorzaak zijn dat mensen hun keuze uitstellen.

Ze verwachten dat daarom de grote golf overstappers pas na de Kerst komt.

Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, denkt dat in het nieuwe jaar uiteindelijk blijkt dat minder mensen zijn overgestapt. Volgens hem is het aanbod zo groot dat het voor veel mensen te moeilijk is om een keuze te maken. "Veel mensen blijven daarom bij dezelfde verzekeraar met hetzelfde pakket."

Eigen Risico

Van de mensen die al zijn overgestapt, kiezen minder voor een vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico van 375 euro. Dat is een trendbreuk met de voorgaande jaren, want voorheen groeide het aantal mensen met extra eigen risico jaarlijks.

Zorgkiezer laat weten dat vorig jaar 23 procent van de overstappers vrijwillig het risico verhoogde. Nu ligt dat rond de 21 procent.

En de mensen die kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico, kiezen vaak voor het maximale bedrag van 875 euro. "Het is alles of niets", zegt een woordvoerder van Hoyhoy. Bij Pricewise zien ze ook nauwelijks overstappers die tussen het minimale bedrag van 375 euro en het maximale gaan zitten.

Budgetpolis

Van de overstappers kiezen steeds meer mensen voor een budgetpolis. Hoyhoy zegt dat ruim 30 procent van de mensen die switchen nu kiest voor zo'n polis, waarbij de patiënt voor zijn behandeling maar bij een beperkt aantal behandelaars terecht kan. Ook bij Pricewise kiest ongeveer eenderde van de overstappers voor een budgetpolis.

De opkomst van de budgetpolis gaat ten koste van de naturapolis, want Hoyhoy, Pricewise en Zorgkiezer zien meer overstappers voor een restitutiepolis kiezen. Bij zo'n soort polis kan de patiënt zelf kiezen naar welke zorgverlener hij voor een behandeling uit het basispakket heen gaat.

Volgens een woordvoerder van Zorgkiezer zijn mensen dit jaar echt bezig met de discussie rond de vrije artsenkeuze. "Dat leidt ertoe dat mensen of kiezen voor een budgetpolis of heel duidelijk voor een restitutiepolis. Die tweedeling zagen we vorig jaar niet zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl