NOS Nieuws

Brandweer heeft het druk door automatisch alarm

Elke 12 minuten gaat er ergens in Nederland een automatisch brandalarm af waarvoor de brandweer moet uitrukken. Dat meldt de website Alarmeringen.nl, die de meldingen van hulpdiensten verzamelt.

De website constateert dat de brandweer dit jaar zo'n 45.000 keer is uitgerukt vanwege een automatisch brandalarm. In Rotterdam gebeurde dat het vaakst: gemiddeld zo'n tien keer per dag. Ook in de andere grote steden zijn er relatief veel automatische brandmeldingen.

Koken

Op basis van de verzamelde data blijkt verder dat de meldingen vaak te maken hebben met koken. Zo is er rond lunch- en dinertijd een duidelijke stijging te zien.

Een psychiatrisch ziekenhuis in Eindhoven staat bovenaan de lijst van instellingen waar het alarm het vaakst afging. Dat gebeurde dit jaar tot nu toe ruim 110 keer. De brandweer rukte 19 keer daadwerkelijk uit naar aanleiding van een alarm bij het ziekenhuis. Een Haagse psychiatrische instelling staat met ruim 100 meldingen op de tweede plaats.

Vals alarm

Alarmeringen.nl heeft niet uitgezocht hoe vaak de automatische brandmeldingen vals waren, maar uit eerder onderzoek blijkt dat de brandweer bij 94 procent van dit soort meldingen voor niets uitrukt.

In Rotterdam is inmiddels een experiment begonnen waarbij de brandweer eerst belt met het gebouw waar het alarm vandaan komt. Als er binnen een minuut geen contact is, rukt de brandweerwagen alsnog uit.

Ook in de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant loopt een experiment waarbij de brandweer eerst even belt. Dat lijkt succesvol: het bespaart de brandweer miljoenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl