NOS NieuwsAangepast

Brandweer pakt loze meldingen aan

Door Henrik-Willem Hofs en Hugo van der Parre

De brandweer gaat maatregelen nemen tegen het grote aantal meldingen die loos alarm blijken te zijn. Tienduizenden keren per jaar rukt de brandweer uit terwijl er niets aan de hand is. Onder meer in Rotterdam heeft de brandweer daar iets op gevonden.

Uit landelijke cijfers blijkt dat de brandweer bij twee op de drie meldingen voor niets uitrukt. Bij automatische brandmeldingen is dat zelfs 94 procent. En ondanks inspanningen blijft dat percentage de laatste jaren stijgen.

Experimenten

In diverse regio's wordt nu geëxperimenteerd met maatregelen. In Rotterdam, waar ruim 7000 loze brandmeldingen per jaar zijn, gaat de brandweer voortaan bij een automatische melding eerst bellen met het gebouw waar het alarm vandaan komt.

In veel gevallen blijkt dan dat er niets aan de hand is. Als er binnen een minuut geen contact is, rukt de brandweerwagen alsnog uit.

Roken en koken

In Rotterdam komen veel loze meldingen uit een psychiatrische inrichting, de stadsgevangenis en een zorginstelling. De belangrijkste oorzaken zijn roken, koken in de buurt van een brandmelder en werken met brandgevaarlijke apparatuur zoals een slijptol of een lasapparaat.

De brandweer vindt het belangrijk om het aantal loze meldingen fors te verminderen. Als een eenheid uitgerukt is naar een plek waar niets aan de hand is, kan die niet paraat zijn voor een echte brand. Het kan bij de manschappen ook leiden tot "alarm-moeheid", het gevoel dat het wel weer niks zal zijn. En het is zonde van het geld: elke uitruk kost ongeveer 800 euro.

Stevige gesprekken

De brandweerleiding wil "stevige gesprekken" voeren met de instellingen en bedrijven om ze bewust te maken van hun gedrag. Als dat niet helpt, kunnen er dwangsommen worden opgelegd.

Een eerdere proef daarmee was succesvol: het aantal loze meldingen daalde met dertig tot veertig procent. Nadeel is dat het een ingewikkeld en tijdrovend proces is.

Brancheorganisatie Brandweer Nederland verwacht veel van het Bouwbesluit, dat vorig jaar van kracht is geworden. Daarin is bepaald dat bedrijfsgebouwen niet langer verplicht zijn aangesloten bij een brandweercentrale.

Veel bedrijven hebben daar nu een contract mee. De hoop is dat als zo'n contract afgelopen is, de automatische doormelding wordt beëindigd. Dat kan duizenden loze meldingen schelen.

STOOM

Brandweer Nederland is ook gestart met het project STOOM, dat staat voor Structureel Terugdringen Onechte en Ongewenste Meldingen. Het stimuleert en coördineert proeven van de verschillende regio's op dit terrein.

De ambitie is dat het aantal loze brandmeldingen over vijf jaar met 50 procent is afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl