Duizenden mensen hebben de nacht doorgebracht in een noodopvang
NOS Nieuws

Sneeuwoverlast Franse wegen voorbij

Het lijkt erop dat de grootste problemen op de Franse snelwegen voorbij zijn. Gisteren viel er een halve meter sneeuw, waardoor 15.000 auto's vast kwamen te zitten.

Er ligt nog wel sneeuw, zegt de ANWB, maar het is een stuk minder druk op de wegen dan gisteren.

Op sommige wegen staat het nog wel vast. Zo moeten wintersporters tussen Albertville en Bourg-Saint-Maurice over zo'n 15 kilometer filerijden. "Maar", zo zegt de ANWB, "iedereen komt vandaag aan op zijn bestemming".

Iedereen komt vandaag aan op zijn bestemming.

ANWB

Kilometerslange file

Annemarie Vuijk en haar gezin stonden tot diep in de nacht vast. Uiteindelijk kwamen zij pas om 04.00 uur aan op hun bestemming in Méribel, uren later dan gepland.

Over een afstand 100 kilometer deden ze twaalf uur. Soms kwamen ze maar tientallen meters vooruit in een uur tijd.

"Er werd geen enkele hulp geboden", zegt Vuijk. "Ik ben blij dat mijn kinderen 5 en 10 jaar oud zijn. Je moet er niet aan denken dat je met een baby zo lang in de sneeuw vastzit, zonder dat je drinken of dekens krijgt."

  • Annemarie Vuijk
    De familie Vuijk stond uren in de file
  • Annemarie Vuijk
    Verkeersinfarct in de Franse Alpen door sneeuwval
  • Annemarie Vuijk
    De familie Vuijk stond uren in de file

Niet rijden, wel tol

Vuijk is boos dat de autoriteiten niet hielpen toen ze vaststond. "We moesten zelfs tol betalen, terwijl we op die snelweg niet eens vooruit kwamen."

Uiteindelijk besloot de familie Vuijk om midden in de nacht maar van de snelweg af te gaan. Via kleine landweggetjes zijn ze binnendoor naar Méribel gereden.

Slapen op de grond

De Nederlander Ruud Verbij is een van de wintersporters die gisteren wel terecht kon in een noodopvang. Hij sliep met drie vrienden in een noodopvang in een sporthal in de buurt van de stad Chambéry.

"Er waren zo'n 600 tot 700 mensen in de hal, maar niet genoeg bedden. De meeste bedden werden daarom gegeven aan de kinderen die daar waren. Wij hebben uiteindelijk wat truien op de grond gelegd en zijn daarop gaan liggen", vertelt Verbij.

"Die sneeuw is nu vervelend tijdens de rit," zegt Verbij, "maar straks op de piste ben ik alleen maar blij dat het helemaal wit is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl