Arthur Gotlieb
NOS Nieuws

NZa rehabiliteert klokkenluider Arthur Gotlieb

Beleidsmedewerker Arthur Gotlieb van de Nederlandse Zorgautoriteit is postuum gerehabiliteerd door zijn werkgever. Dat zegt interim-bestuursvoorzitter Maarten Ruys van de NZa in een interview met NRC Handelsblad.

De NZa heeft de negatieve beoordeling die voor Gotlieb mede aanleiding was om een eind aan zijn leven te maken, vernietigd, schrijft de krant.

De manager die direct verantwoordelijk was voor die beoordeling, vertrekt bij de NZa. Dat was al eerder gebeurd met de hoogste leidinggevende van Gotlieb. In juni stapte de raad van bestuur op.

Slecht behandeld

Arthur Gotlieb pleegde in januari zelfmoord nadat hij een omvangrijk bezwaarschrift had geschreven. Daarin vocht hij zijn negatieve beoordeling aan en vertelde hij gedetailleerd hoe hij jarenlang slecht was behandeld.

In zijn bezwaarschrift schreef hij ook uitgebreid over andere misstanden binnen de NZa, zoals het omstreden reis- en declaratiegedrag van de top en het gebrek aan ICT-veiligheid. Zo bleken duizenden privacy-gevoelige dossiers voor iedereen toegankelijk te zijn.

Een onderzoekscommissie concludeerde dat Gotlieb werd verwaarloosd, genegeerd en uitgesloten. Zo werd hij opgescheept met steeds meer werk, maar werd hij niet begeleid. Ook werden functioneringsgesprekken niet of veel te laat gevoerd.

Aangeslagen

Interim-bestuursvoorzitter Ruys vertelt in NRC Handelsblad dat 2014 een "rotjaar" was voor de NZa. Toen hij een half jaar geleden begon, was de NZa een "aangeslagen" organisatie.

Sinds zijn aantreden is Ruys bezig met het veranderen van de organisatie. Hij heeft gesprekken gevoerd met het personeel, waarbij volgens hem heel wat verdriet en boosheid naar boven is gekomen.

Over de persoonlijke zaak van Gotlieb wil de NZa weinig details kwijt. Wel bevestigt Ruys dat het bezwaarschrift van Gotlieb is afgehandeld "in overeenstemming met de familie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl