Azzedine C. (links) tijdens een pro-IS-demonstratie in Den Haag ANP

De jihadverdachten in de extra beveiligde gevangenis in Vught zijn sinds gisteren in hongerstaking. Ze protesteren daarmee tegen de in hun ogen onnodig strenge regels die gelden voor terreurverdachten.

"Zij zitten 22 uur per dag in de cel. Wat ze nog veel moeilijker vinden, is dat ze na elk bezoek voorover moeten bukken en hun billen moeten spreiden", zegt advocaat André Sebregts. Hij vertegenwoordigt drie van de vier verdachten.

Ook willen de vier hun geliefden anders begroeten dan alleen met een hand, zoals nu het geval is, en ze willen vaker dan één keer per maand met een psycholoog praten.

Azzedine C. 

Eén van de jihadverdachten is de Hagenaar Azzedine C., die verdacht wordt van ronselen voor de jihad, onder meer in de Schilderswijk.

Vorige maand begon C. een honger- én dorststaking omdat bewakers hem bespot en vernederd zouden hebben. Na twee en een halve dag stopte hij, nadat hij een gesprek met de directie had gehad. Het pesten hield daarna op, zegt Sebregts.

Zolang als nodig

Nu gaat het alleen om een hongerstaking, waar de jihadverdachten "zolang als nodig" mee door willen gaan. 

Volgens Sebregts moet het mogelijk zijn om elke verdachte een individueel regiem op te leggen. Niet-gewelddadige verdachten zouden een minder strenge behandeling moeten kunnen krijgen.

Justitie zegt dat de verdachten de behandeling krijgen die voor dit soort gevallen is voorgeschreven. Hun gezondheid wordt nauwlettend in de gaten gehouden. 

STER reclame