Beveiliging tijdens de perspremière vorige week in Los Angeles
NOS Nieuws

FBI: Noord-Korea hackte bij Sony Pictures

De Amerikaanse federale politie, de FBI, zegt dat er voldoende bewijs is dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de computerinbraak bij Sony Pictures, vorige maand.

Bij die diefstal werden onder meer films, filmscripts en een grote hoeveelheid persoonlijke informatie over Sony-medewerkers gestolen.

Dezelfde hackers, die zich Guardians of Peace noemen, bedreigden deze week bezoekers van de film The Interview, die deze week door Sony Pictures zou worden uitgebracht.

Bewijzen

De FBI zegt dat "de middelen en de infrastructuur" die bij de hack zijn gebruikt dezelfde zijn als die bij andere hacks, die aan Noord-Korea worden toegeschreven. Mogelijk is er een betrokkenheid van China.

De Chinese ambassade in Washington heeft dat onmiddellijk ontkend.

Amerikaanse media melden dat president Obama vanavond met een verklaring komt over de computerinbraak bij Sony Pictures.

Verdenking

Meteen werd al verondersteld dat de aanval van vorige maand het werk was van Noord-Koreaanse hackers. Die zouden zo willen voorkomen dat Sony Pictures de comedy The Interview uitbrengt.

Daarin wordt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un belachelijk gemaakt en een aanslag op zijn leven voorbereid.

Complimenten

Als gevolg van het dreigement van de Guardians of Peace besloot Sony Pictures The Interview niet uit te brengen. Vandaag werden ook de website van de film en de trailer op YouTube offline gehaald.

CNN zegt dat de hackers de filmmaatschappij prijzen voor dit besluit en beloven dat de data die bij de inbraak werden buitgemaakt veilig blijven opgeborgen, zolang de filmmaatschappij "verder geen problemen veroorzaakt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl