1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Rechter: ook opvang voor asielzoekers zonder papieren

De gemeente Amsterdam is verplicht om asielzoekers zonder papieren voorlopig opvang te bieden. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep. 

De uitspraken gaan over uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam, die in de Vluchtgarage, het Vluchtgebouw of op straat verblijven. Volgens de rechter zijn zij volledig afhankelijk van hulp van derden.

Betalen

Vorige maand besloot het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) dat de Nederlandse overheid iedereen in het land onderdak, kleding en voedsel moet bieden, ook afgewezen asielzoekers en illegalen die weigeren terug te keren. 

Rechter: ook opvang voor asielzoekers zonder papieren

Staatssecretaris Teeven wil weinig kwijt over de uitspraak. Hij heeft al eerder gezegd dat hij wacht op de reactie van het Comité van ministers van de Raad van Europa op het standpunt van het comité voor Sociale Rechten.

Nu er een Nederlandse uitspraak is, betekent het in de praktijk dat elke gemeente opvang zal moeten gaan bieden in vergelijkbare gevallen. Anders is het voor asielzoekers in andere gemeenten mogelijk om met dezelfde argumenten naar de Centrale Raad van Beroep te stappen. 

Opvang

Amsterdam besloot eerder al om de uitgeprocedeerde asielzoekers deze winter onderdak te geven. Sinds maandag is er een opvang in Amsterdam-Osdorp waar ze kunnen slapen. Tot nu toe wordt daar nauwelijks gebruik van gemaakt.

De zogenoemde 'bed, bad en brood-regeling' geldt in Amsterdam ook voor andere Nederlandse daklozen, na een besluit hierover van het college. De gemeente wil hiermee de ongelijkheid tussen vreemdelingen zonder verblijfsstatus en andere daklozen opheffen.

Iedereen die kwetsbaar is, heeft recht op noodzakelijke voorzieningen, stelt het Amsterdamse college.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl