Asielzoekers in de Vluchtkerk
NOS Nieuws

Raad van Europa: vluchteling heeft recht op bed, bad en brood

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur

De Nederlandse overheid moet iedere burger onderdak, kleding en voedsel bieden, dus ook illegalen en afgewezen asielzoekers die niet meewerken aan terugkeer naar hun vaderland. Dat zegt de Raad van Europa, in het definitieve oordeel (.pdf) van het Comité voor Sociale Rechten.

Jaarlijks komen er ongeveer achtduizend vluchtelingen op straat te staan. De Nederlandse overheid weet niet waar die mensen blijven. Een klein deel vertrekt naar het land van herkomst, anderen reizen naar een land waar ze familie of vrienden hebben en er zijn mensen die illegaal blijven.

Kerken

De Conferentie van Europese kerken spande een zaak aan bij de Raad van Europa. De kerken, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland, vinden het inhumaan dat mensen op straat leven en geen voedsel en kleding krijgen. De Raad van Europa is het daar dus mee eens.

Voor gemeenten zou het betekenen dat ze zwervende vluchtelingen nu onderdak moeten gaan bieden. De vraag is wat staatssecretaris Teeven (VVD) gaat doen. Hij is bang dat noodopvang, ook wel bed, bad en brood genoemd, een aanzuigende werking heeft en dat vreemdelingen zonder papieren Nederland nooit meer willen verlaten.

Ook afgewezen asielzoekers hebben recht op bed, bad en brood

Niet bindend

Teeven zei eerder dat het oordeel van het comité niet bindend is en daarin heeft hij formeel gelijk. De staatssecretaris wacht nu af wat de 47 ministers van Buitenlandse Zaken van de Raad van Europa besluiten. Zij beslissen in januari over de resolutie.

De coalitiepartners VVD en PvdA zijn het op dit dossier fundamenteel oneens. Als er uiteindelijk opvang komt is er nog de vraag wie dat gaat betalen. Sommige gemeenten bieden al opvang en betalen dat zelf, anderen vinden dat het Rijk verantwoordelijk is en moet betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl