Comité keurt asielbeleid af

De overheid moet uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland voorzien van eten, kleding en onderdak. Dat zegt het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa na een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland.

Het gaat om een voorlopig oordeel van het comité, dat uit vijftien onafhankelijke experts bestaat die door de lidstaten van de Raad van Europa zijn aangewezen.

Straat

Tot er een definitieve uitspraak is mag de Nederlandse staat geen uitgeprocedeerde asielzoekers en andere vreemdelingen zonder papieren op straat laten staan, stelt het comité. Deskundigen verwachten dat de definitieve uitspraak niet anders zal luiden dan de voorlopige die nu bekend is gemaakt.

Staatssecretaris Teeven "wil niet in de houding springen en iedereen eten en drinken geven". Hij is bang voor een aanzuigende werking. Verder zegt hij dat het oordeel van het comité niet bindend en voorlopig is en dat hij de definitieve uitspraak afwacht.

Het kabinet kan de uitspraak naast zich neerleggen, maar bij een eerdere klacht die door Defence for Children was ingediend, is gebleken dat rechters een uitspraak van het Europees comité zwaar laten wegen. Kinderen die hier niet mogen verblijven, worden sindsdien niet meer op straat gezet.

Bijstaan

Vluchtelingenwerk Nederland laat weten dat het asielzoekers die op straat zijn gezet, indien nodig zal bijstaan bij een gang naar de rechter.

Vluchtelingenwerk denkt dat er elk jaar zo'n 5000 uitgeprocedeerde asielzoekers op straat worden gezet.

Blij

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) had de klacht in februari ingediend omdat de organisatie van mening is dat het beleid van staatssecretaris Teeven in strijd is met het Europees Sociaal Handvest.

Vluchtelingenspecialist Geesje Werkman van PKN is blij met het voorlopige besluit. "Eigenlijk kun je op straat in Nederland niet overleven en mensen klopten bij ons aan. We hebben de politiek daar heel vaak op aangesproken, maar dat hielp niet."

In Nieuwsuur vanavond aandacht voor deze uitspraak over het asielbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl