Minister Schippers tijdens het debat in de Eerste Kamer
NOS Nieuws

Eerste Kamer stemt tegen beperking vrije artsenkeuze

Een belangrijke wet van minister Schippers over de beperking van de vrije artsenkeuze is verworpen door de Eerste Kamer. 33 senatoren stemden voor, 38 stemden tegen. In de PvdA-fractie bleken minstens drie senatoren tegen te zijn: Duivesteijn, Ter Horst en Linthorst.

Het is een grote tegenvaller voor de minister omdat zij denkt dat er met deze wet veel geld te besparen is op de zorgkosten. Schippers is nu voor topberaad naar premier Rutte. VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-leider Samsom zouden daar ook zijn aangeschoven.

Vanmiddag bleek al dat er binnen de PvdA-fractie onrust was over de aanstaande stemming. Volgens PvdA-fractievoorzitter Barth had haar fractie nog technische vragen aan de minister. Maar in de wandelgangen klonk het dat er waarschijnlijk politieke redenen achter zaten.

Stemming Eerste Kamer tegen beperking vrije artsenkeuze

Opheldering

Fractievoorzitter Van Boxtel van D66 vroeg om opheldering, maar Barth wilde geen toelichting geven. Minister Schippers is nog vóór de stemming met twee PvdA-collega's uit het kabinet, minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn, naar de fractiekamer van de PvdA gegaan voor overleg.

Dat heeft de dissidenten kennelijk niet op andere gedachten gebracht. PvdA-senator en oud-minister Ter Horst verklaarde achteraf dat zij tegen het vergroten van de macht van zorgverzekeraars is.

Stemverklaringen

Dat er veel tegenstand was tegen de wet bleek al uit de verschillende stemverklaringen voorafgaand aan de hoofdelijke stemming.

PvdA-senator Beuving las namens haar fractie voor dat een groot bezwaar van sommige PvdA-senatoren is dat sommige patiënten misschien niet naar een specialist mogen omdat een zorgverzekeraar door het afgesproken budget heen is.

Stemverklaring PvdA-fractie Eerste Kamer

De SP en het CDA hadden al eerder duidelijk gemaakt niets voor de wet te voelen. CDA-Senator Flierman: "Dit is een aanzienlijke beperking van burgers om voor hun eigen arts te kiezen." PVV-senator Frijters: "In tegenstelling tot een aantal andere fracties luisteren wij wél naar onze achterban."

GroenLinks-Eerste Kamerlid Ganzevoort: "Het fundamentele recht om je lichaam en geest over te geven aan een medicus van je eigen keuze mag niet ingeperkt worden." Ook 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie stemden tegen.

'Constructieve drie'

De oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, ook de constructieve drie'genoemd, stemden voor. D66-senator Scholten: "Wij begrijpen de bezwaren maar kiezen voor beheersing van de stijgende zorgkosten."

Kuiper van de ChristenUnie: "Deze kant gaat het zorgstelsel nu eenmaal op. En al zijn we niet geheel zonder zorg over de werking van de wet, wij stemmen voor. Verzekerden krijgen meer invloed op zorgverzekeraars. Dat heeft de minister ons toegezegd."

Ook de VVD legde na al deze verklaringen een stemverklaring af. Senator Dupuis: "De beperking voor patiënten is zo klein en het levert zo’n grote besparing op dat we voor stemmen."

Duurder

Als de beperking van de vrije artsenkeuze het wel had gehaald, zouden verzekerden niet in alle gevallen hun eigen arts mogen kiezen. Zij moeten dan naar een behandelaar waar hun zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

Door deze afspraken zouden zorgverzekeraars naar de verwachting van minister Schippers 1 miljard euro kunnen besparen. Er zouden wel zorgverzekeringen blijven bestaan met vrije keus, maar met een hogere premie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl