Een uitgeprocedeerde asielzoeker in de Vluchtkerk in Amsterdam
NOS Nieuws

VN: Nederland moet asielzoeker noodhulp geven

VN-experts roepen de Nederlandse regering op om direct noodhulp te verlenen aan uitgeprocedeerde asielzoekers. De regering weigert voorlopig bed, bad en brood te bieden en dat is volgens de experts in strijd met de mensenrechtenverdragen waar Nederland zich aan verbonden heeft.

"Het helpen van migranten die op straat leven is geen kwestie van liefdadigheid, de Nederlandse regering is op grond van internationale wetgeving verplicht om noodhulp te bieden", zegt een van de rapporteurs.

Wintermaanden

Volgens de VN is Nederland er herhaaldelijk op gewezen dat de rechten van onder anderen uitgeprocedeerde asielzoekers worden geschonden. De Raad van Europa oordeelde onlangs nog dat Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers moet voorzien van kleding, eten en onderdak. Staatssecretaris Teeven is echter bang voor een aanzuigende werking.

Na de uitspraak van de raad zouden volgens een inventarisatie van de ChristenUnie al zo'n vijftig gemeenten op eigen initiatief hulp zijn gaan bieden. De VN dringt er bij de Nederlandse regering op aan om gedurende de wintermaanden actie te ondernemen.

Teeven

Staatssecretaris Teeven heeft zijn standpunt niet veranderd na de oproep van de VN-experts. Hij noemt hun verzoek prematuur. De rapporteurs zouden Nederland vragen hebben gesteld over het beleid, maar het antwoord daarop niet hebben afgewacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl