ANP

Dagobertducktaks, een belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijken. Het nieuwe woord is door Van Dale gekozen tot het Woord van het Jaar 2014. Het woord kreeg net wat meer stemmen dan moestuinsocialisme (nummer 2) en stemfie (nummer 3).

Ieder jaar maakt Van Dale het leukste of mooiste nieuwe woord van het jaar bekend. Mensen kunnen zelf woorden en hun betekenis insturen. Dit jaar stonden bijvoorbeeld ook jihadgezin en selfiestick op de nominatielijst.

Hoofdredacteur Ton den Boon vindt dat dagobertducktaks goed past "in deze tijd van Piketty en het belasten van hyperrijken".

Vorig jaar werd selfie gekozen tot beste woord. Volgens Van Dale was dat een goed woord omdat het gaat over een verschijnsel waar we in het Nederlands nog geen woord voor hadden.

Er is ook een Belgische verkiezing voor woord van het jaar. Daar is gekozen voor flitsmarathon, een politieactie waarbij de hele dag geflitst wordt.

Het Genootschap Onze Taal houdt ook ieder jaar een verkiezing voor het beste woord. In de top-10 staan onder meer IBAN, juichpak en stroopwafelpiet. De uitslag wordt op 27 december bekendgemaakt.

'Dagobertducktaks oplossing voor economisch probleem'

STER reclame