Jan de Jong en presentator Herman van der Zandt
NOS Nieuws

NOS maakt afspraken met FOX bekend

NOS-directeur Jan de Jong heeft tijdens de NOS-jaarpresentatie bekendgemaakt welke afspraken de NOS heeft gemaakt met FOX over de eredivisie. Volgens De Jong zijn er slechts drie inhoudelijke afspraken gemaakt. "Als die niet passen binnen de Mediawet, dan passen we ze aan", zei De Jong.

De NOS-directeur reageerde daarmee op het onderzoek dat het Commissariaat van de Media heeft ingesteld op verzoek van SBS. Die omroep bood ook mee op de rechten van de samenvattingen van de eredivisie, maar kreeg ze niet.

De Jong zei dat er tijdens debatten in de Tweede Kamer werd gesproken over geheimzinnige en stiekeme deals. De NOS is voor openheid en transparantie en daarom wil de NOS-directeur nu toch iets zeggen over de drie gemaakte afspraken.

Bedrag

Afgesproken is dat de NOS en FOX van elkaars archieven gebruik mogen maken, tegen betaling. Daarnaast maakt de NOS gebruik van FOX-analisten, zoals Kees Jansma en Kenneth Perez. Die krijgen daar een marktconforme vergoeding voor en de eindredactionele verantwoordelijkheid ligt bij de NOS. En als laatste is afgesproken dat op zondagmiddag aandacht wordt besteed aan de al gespeelde wedstrijden en, als dat journalistiek interessant is, wordt vooruitgeblikt op een nog te spelen wedstrijd dat weekend. "Meer is er niet", zei de NOS-directeur.

VVD-Kamerlid Elias zei eerder dat de NOS 70 miljoen euro heeft betaald voor de samenvattingen in de komende drie jaar. Daarover zei De Jong dat dat het werkelijke bedrag zeer dicht nadert. Daarbij merkt De Jong op dat het bedrag dat de afgelopen 12 tot 15 jaar is betaald niet is gestegen en dat het 40 procent lager ligt dan Talpa ooit betaalde.

Fox heeft in 2012 voor 1 miljard euro de uitzendrechten van de eredivisie gekocht. Daar zaten ook de samenvattingen van de wedstrijden bij. Die moeten volgens de Mediawet op een open zender te zien zijn. In maart van dit jaar werd bekend dat de NOS de rechten voor de samenvattingen voor de komende drie jaar heeft gekregen. De live-wedstrijden worden uitgezonden op een betaalzender van Fox.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl